SP siguran: Nije moguće da dođe do promjene strukture vlasti RS

Vijesti 05. okt 202214:00 1 komentar
N1

Izbor za pojedinačne funkcije za predsjednika Repiblike Srpske i člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine pokazao je da su građani opredijeljeni za postojeću politiku, kazao je lider SP-a Petar Đokić. Tvrdi, pobjedom Milorada Dodika i Željke Cvijanović, ostvaren je opšti cilj koalicije.

Njegova Socijalistička partija, ističe, prošla je onako kako je bilo očekivano.

“Ostvarili smo šest direktnih mandata, nismo sigurni možemo li dobiti sedmi, kompenzacioni”, istakao je Đokić navodeći da trendovi pokazuju da bi SP trebao imati jedan mandat i u državnom parlamentu.

Naglasio je da je SP druga partija po snazi u trenutno vladajućoj koaliciji u Republici Srpskoj i da je to bitna činjenica koja će odrediti njihov položaj u Narodnoj skupštini, ali i poziciju pri formiranju nove Vlade Republike Srpske.

Ipak o svojoj poziciji u novoj Vladi, Đokić nije htio detaljnije da govori tvrdeći sa je još rano, a upitan za stav o koncentracionoj Vladi koju opoziciji nudi Milorad Dodik, kaže – podržao bi je.

Izborni dan, tvrdi, protekao je mirno, ali ga začuđuje to što je opozicija u izbornoj noći znatno obrade glavnine materijala proglasila pobjedu.

“Proglašenje pobjednika moglo je da uzrokuje ozbiljne političke probleme u Republici Srpskoj”, rekao je Đokić ističući potez opozicije kao neodgovoran posebno zbog sredina u kojima su sjedišta svih stranaka u istim objektima u kojima su, kaže, na sreću spriječeni incidenti.

Republici Srpskoj, tvrdi, ne treba nestabilnost, ali kaže svaku primjedbu Centralna izborna komisija treba da razmotri. SP je takođe poslao primjedbu na brojanje glasova u Tesliću.

“Ako postoje u skladu sa Izbornim zakonom na pojedinim biračkim mjestima problemi koji mogu uticati na izborni rezultat, onda izbori u tim sredinama trebaju biti ponovljeni”, rekao je Čavić podvlačeći da sve treba da bude u skladu sa Izbornim zakonom i po odlukama CIK-a bez bilo čijeg političkog uticaja.

On je istakao kako je NDP dao doprinos rezultatu koalicije, ali kako rezultati po NDP nisu dobri te da će o svemu da se oglasi nakon objave zvaničnih rezultata zaključujući kako “život nije samo politika”.

Čavić je prognozirao i kako nije moguće da dođe do promjene strukture vlasti u Republici Srpskoj, ali da se očekuju veliki problem u funkcionisanju Predsjedništva Bosne i Hercegovine i formiranju organa vlasti na državnom nivou, jer “Bošnjaci ponovo imaju dva predstavnika”, aludirajući na izbor Željka Komšića.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare