Spasioci stižu u Tursku: Umjesto državnog konvoja, palice nose entiteti

Vijesti 08. feb 202319:09 3 komentara

Spasilačke ekipe iz Bosne i Hercegovine pristižu u Tursku. Međutim, u grupama. Svako svojim putem, i svako na svoju stranu. Umjesto jedinstvenog državnog konvoja, palice nose entiteti. Civilne zaštite Republike Srpske i Federacije BiH, iako na domaćem terenu sarađuju i prolaze iste obuke, u pomoć drugoj državi otišli su odvojeno. Ponovo se pokazala nemoć države da koordinara entitetima. Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine u cijelom ovom procesu je tek obaviješteno.

Umjesto Nenada Nešića, prvog čovjeka državne sigurnosti, na slikama sa spasiocima koji idu u Tursku Milorad Dodik i Fadil Novalić. Prvi u Banjaluci, drugi u Sarajevu. Ministarstvo sigurnosti jeste imalo informacije o pojedinačnim odlascima, no, više od toga se nisu pitali.

“Mi u Tursku ne možemo stići za tri dana ako bi krenuli s konvojem koji podrazumijeva šest Jeepova, dva kombija, četiri kamiona. Nama u Tilavi u ovom trenutku stoje dva kamiona s opremom sa po dva kontejnera. Dogovor je na tom sastanku bio da njegova ekselencija uputi dopis AFADu i da AFAD kaže da li prihvata naše ljudstvo i tačno je rečeno 21 čovjek iz RS i 17 iz FBiH. I svi su na tom sastanku znali da uprave pojedinačno organizovati transport i transfer u Republiku Tursku”, kazao je Milan Novitović, direktor RUCZ.

A riječ je o sastanku u Oprerativno-komunikacijskom centru Ministarstva sigurnosti. Već tada je bilo jasno da je civilna zaštita Republike Srpske spremna krenuti na put. Čekao se samo odgovor turskog AFAD-a. No, civilna zaštita Federacije je pak, za razlika od kolega, čekala i da Vijeće ministara da zeleno svjetlo.

“Mi smo naravno u skladu s procedurama zahtjev proslijedili Ministarstvu sigurnosti na dalje postupanje i očekivali smo odluku Vijeća ministara kako bi zajednički tim iz BiH otišao u Tursku. Tim je bio u pripravnosti sa spremnom opremom jer znamo radi se o spašavanju ljudskih života koliko je vrijeme u takvim situacijama bitno. Međutim dobili smo informaciju da je tim RUCZ otišao i mi nismo mogli ništa drugo učiniti nego da pošaljemo spasioce. Odgovora Vijeća ministara i dalje nema”, istaknula je Majda Kovač iz FUCZ.

Stoga će turski AFAD umjesto jedinstvenog konvoja, dočekivati nekoliko bh. spasilačkih grupa.

“Ambasada je učinila sve da ova grupa koja ide jutros da bude u potpunosti integrisana u sistem spašavanja u Turskoj i da ide direktno na lice mjesta, međutim za sve buduće situacije, trebalo bi jednom naučiti da treba unaprijed imati donesene odluke i pripremljen, razrađen sistem a ne čekati sjednicu Vijeća ministara, to je žalosno zaista”, kazao je Semir Efendić, načelnik Općine NG Sarajevo.

Iako je Vijeće ministara vanredno, telefonski zasjedalo o odobrenjima za specijalizirane timove za odlazak u Tursku govora nije bilo, no jednoglasno su odobrili pomoć Turskoj novčanu u iznosu od milion KM iz tekuće rezerve.

“To je nešto malo ali mislim da smo pokazali da smo prijatelji Turske, turskog naroda, i ja ću sutra na Vijeću ministara pokušati da dogovorim da to ide malo brže da bi ne daj Bože i sljedeći neko ko će se desiti da ne čekamo dan, dva već da se promptno djeluje da bi se moglo odmah rješavati”, rekao je Sevlid Hurtić, ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Odluka Vijeća ministara je pohvalna. No to i dalje ne umanjuje činjenicu da se ni ovaj saziv nije snašao u tzv. mehanizmu koordinacije, ili pak pojedinci sve čine da entitetske propise stave iznad države.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare