Spasioci ulažu nadljudske napore u Buturović Polju, mještani planiraju ponovo graditi svoje domove: “Skupa smo tonuli, skupa ćemo se čupati i vaditi”

Vijesti 15. okt 202413:10 0 komentara

Teška mehanizacija, veliki broj spasilačkih ekipa i mještana svakodnevno rade na čišćenju Buturović Polja kako bi se normalan život vratio u ovo mjesto. Još traje potraga za jednom nestalom osobom, a spasiocu ulažu nadljudske napore kako bi je pronašli. Desetak sela u kanjonu rijeke Neretvice je još uvijek odsječeno infrastrukturno, ali se ekipe probijaju do njih i donose im sve što im je potrebno. Ekipa N1 nalazi se na terenu i zabilježila je kako traje oporavak Buturović Polja. Traume kod mještana su i dalje prisutne, ali poručuju da ne idu sa svog i da će svoje domove ponovo izgraditi.

Admira Hakalović, mejštanka Butrović Polja prisjetila kako su ona i njena porodica spašeni u posljednjem trenutku.

“Kiša je padala, rijeka je počela naglo da nam dolazi. Moja porodica i komšije smo bili u mojoj kući. Izašla sam kratko da vidim kakvo je stanje, nisam se mogla vratiti. Voda je naglo nadolazila, ostala sam u kući do, srušenoj. Vidjela sam komšiju da prolazi i on je sa svojima pomoću španera izvadio djecu iz kuće i ostale. U roku od 10 minuta nakon što smo izašli, kuća se srušila”, kazala je Hakalović za N1.

Uprkos svemu, planiraju ostati tu jer ne vide sebe nigdje drugo.

“Mi smo mogli i prije otići negdje, ali sebe viidmo ovdje. Borit ćemo se i raditi. Biće sve ako Bog da dobro”, kazala je.

Kaže, i njene komšije isto planiraju ostati.

“Skupa smo tonuli, skupa ćemo se čupati i vaditi”, kazala je Admira koja je s porodicom smještena u kući porodičnih prijatelja.

Načelnik štaba Civilne zaštite Konjic Husein Hodžić kazao je za N1 kako je na terenu u Buturović Polju više ekipa koje rade na traganju za jednom nestalom osobom.

“Uslovi su otežani jer je voda donijela dosta materijala u Jablaničko jezero. Ekipe čine nadljudski napor kako bi to očistile. Tu su krovovi od kuća, materijali, automobili, drveće… Danas su tu ekipe FUCZ, lokalnih gorskih službi spašavanja i ostalih službi spašavanja i službe za spašavanje na vodi zajedno s mehanizacijom koja prekopava mulj. Radimo i na tome da donekle ljudima omogućimo normalan život – osnovna putna komunikacija, vodosnabdijevanje jer su kilometri vodovodne mreže uništeni. Puno je posla, ali radimo svaki dan”, rekao je Hodžić za N1.

Naveo ja kako putevi uz kanjoj rijeke Neretvice i vode do sela su neuslovni i ne može saobraćati njima. Trebat će još dosta dana da se lijeva i desna strana Neretvice poveže, a tu se, ističe, nalazi desetak sela.

Pohvalio je ekipe Vodovoda i kanalizacije, Elektrodistribucije, Telekoma koje su na terenu stalno i dio po dio saniraju.

“Ekipe iz Vodovoda će imati mnogo posla. Nevrijeme je odnijelo bunare, vodovodnu mrežu i ostalo. Rade se improvizacije. Ali je stanje danas bolje nego jučer pa se nadamo da će biti bolje sutra nego danas. Mi ćemo i dalje biit na terenu i učiniti sve da olakšamo ljudima život”, kazao je.

Tokom noći je još jedna kuća iseila iz doma jer je od klizišta pukla. Očekuje se da će još biti takvih slučajeva. Broj kontejnera koji je stigao je, ističe, dovoljan za porodice koje su ostale bez doma i njihov privremeni smještaj.

“Preliminarna procjena štete je 140 miliona KM. Formirali smo tri ekipe koje nekoliko dana rade na terenu i vrše popis”, kazao je.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!