Spasitelji iz BiH oduševljeni odnosom turskog naroda prema njima (VIDEO)

Vijesti 17. feb 202318:20 0 komentara
N1

Svi spasioci iz BiH napustili su potresom pogođene oblasti. Danas su na GP Rača stigli pripadnici RUCZ, a posljednji timovi GSS-a i FUCZ FBiH krenuli su iz Turske i ovdje bi trebali biti u nedelju. I sreća i tuga na njihovim licima. Nekima nisu mogli pomoći.

Još jedan tim spasilaca, pripadnici Republičke uprave Civilne zaštite vratili su se iz Turske. Umorni, pod utiskom, u poslijepodnevnim časovima prešli su granični prelaz Rača.

“Imam dva osjećanja, prvo je taj užas, taj katastrofalni zemljotres, ne daj Bože da se ikada ponovi. Neopisivo je to. A druga stvar je toplina turskog naroda. Vrhunac svega je to što smo spasili tu djevočicu. Mislim da je to nagrada za naš trud”, govori po povratku spasilac RUCZ Dragiša Vuletić.

“Sa svih strana smo imali tapšanje po ramenu, tih roditelja čiju smo djecu tražili. Oduševljen sam odnosom turskog naroda prema nama”, naveo je još jedan od spasitelja.

Među spasiocima iz BiH koji su se ranije vratili našao se i tim Oružanih snaga, prvi put u ovakvoj humanitarnoj misiji van BiH.

“Ono što je meni bilo najveći problem je da obuzdam svoje pripadnike da paze na mjere sigurnosti prilikom izvršenja zadataka. Ljudi emotivno, idu za glasom, pokušaju da to što prije izvuku. Međutim tamo je bilo više nego dovoljno opasnosti. I mi smo se srećni vratili kući”, naveo je pukovnik OS BiH Miralem Ćanić.

Među prvima je za Tursku krenuo frizer Irfan Tepić. Uz pomoć klijenata i prijatelja prikupio novac, i krenuo put Turske, kako bi pomogao mještanima sela Čile kod Kahramanmaraša.

Više u priči Aleksandre Tolj – Ružić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!