Spomenik Garavice ponovo čist, nadležna služba nakon pisanja N1 očistila prostor

Vijesti 16. mar 202317:02 0 komentara
N1

Nakon upita N1 da li je grad Bihać upoznat sa improvizovanom kućicom za pse na spomeniku Garavice, iz Gradske uprave su nam juče odgovorili da će poslati inspekciju, a danas su saopštili da je spomenik očišćen.

“Ovim putem obaviještavamo Vas da je nadležna komunalna služba po nalogu inspekcijske službe uklonila nepripadajuće stvari i predmete sa pomenute lokacije”, saopštili su iz kabineta gradonačelnika Bihaća.

Podsjetimo, uz jedan od spomenika u memorijalnom kompleksu Garavice osvanula je improvizovana kuća za pse.

Iz zavičajnog udruženja “Una” poručuju spomenik je postao trkalište, te da vlasti USK nemaju sluha. Gradonačelnik Bihaća i premijer ovog kantona, u glas odgovaraju poslaće inspekciju, ukloniće kućicu.

Ko i zbog čega skrnavi memorijalni kompleks Garavice?

Skoro 30 godina nakon ovog spomenika kog su podgili opština i građani Bihaća, na Garavicama je izgrađen spomen kompleks, otvoren ‘81 godine. Komisija za očivanje nacionalnih spomenika navodi dva broj stradalih na ovoj lokaciji 7 i 12 hiljada. Kuštrinović kaže, da pojedini podaci govore i o 17 hiljada.

“Na spomeniku koji je sada devastiran, uništen, ponižen, pisalo je doslovice “Na ovom mjestu ubijeno je 12 hiljada nevinih Srba od ustaškog zločinca. Iznad toga postoji monumentalni spomenik. Činimo mnogo da se taj spomenik zaštiti. To mjesto je postalo izletište bajkera, trkalište”.

Sagovornik N1 ipak naglašava, već 13 godina na ovom lokalitetu se održava pomen na žrtve, za tih 13 godina nikada nije zabilježen ni najmanji incident.

Po objavi fotografija spomen parka Garavice oglasio se predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i zatražio od nadležnih da reaguju.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!