Spremni đaci, spremni i ruksaci, no je li sistem u Republici Srpskoj?

Vijesti 25. aug 202322:30 0 komentara

Približava se prvi septembar i povratak učenika u škole širom Bosne i Hercegovine. Nakon masakra u Srbiji u Ribnikaru, nadležni i u našoj zemlji kažu - donijeli su mjere za siguran boravak djece u klupama. U Republici Srpskoj sve će nadzirati 150 obučenih školskih policajaca, a uvodi se i predmet Humanost i sigurnost. Postavlja se pitanje, je li to dovoljno?

Spremni đaci, spremni i ruksaci, no je li sistem?

Koliko su povjerenje i saradnja bitni za bezbjednost učenika u školama, policija objašnjava nedavnim primjerom iz Prnjavora:

“Kada su učenici tražili pomoć od školskog policajca u smislu da je jedan učenik donio gasni pištolj u školu. Zahvaljujući povjerenju koje je školski policajac imao kod učenika, on je spriječio daljnji nastanak neželjenih posljedica”, kazao je Sretoja Vujanović, iz MUP-a RS.

Školski policajac nije novina, ali jeste da ih se dodatno obučava čak 150 u Republici Srpskoj, a biće stalno prisutni u svim većim školama. U drugima – pak povremeno.

Policija je obišla 582 osnovne i 87 srednjih škola.

Izvršena je kontrola i 23 streljačka, 15 airsoft klubova i 12 strelišta.

“Policijski službenici su izvršili 21 kontrolu, te je naloženo 6 mjera i izrečeno 6 sankcija. Prilikom kontrole nismo evidentirali da je bilo ko od maloljetnika koristio streljane, ili pucao na strelištima”, rekao je Miloš Brkić, načelnik Uprave policije MUP-a RS.

Sačinjen je plan mjera i aktivnosti za prevenciju vršnjačkog nasilja i maloljetničke delinkvencije za naredne četiri godine.

Sa njim će se dodatno upoznati svi, pa i Kristina, dobitnica nagrade Zmijanče. Ova učenica devetog razreda zna koje opasnosti vrebaju, posebno u on-line sferi.

“Razgovaramo. Treba svima da bude stavljeno do znanja da se čuvamo nasilja na internetu, šta kačimo na društvene mreže”, navodi Kristina Lopatić, učenica 9. razreda OŠ “Srbija” Pale.

Vlada Republike Srpske usvojila je Program mjera za jačanje bezbjednosti i sprečavanje nasilja u vaspitno-obrazovnim ustanovama. U fokusu nije represija, već promocija nenasilja.

Obećava se raditi i na jačanju vaspitne uloge prosvjetnih radnika, kao i kompetencija direktora.

Mali maturanti dobiće predmet humanost i bezbjednost, a srednjoškolci će ga imati kao izborni. Cilj je bezbjednost za svih 118.000 učenika.

“Nema razloga da ne bude sve bezbjedno. Kao i svih godina, direktori su odgovorni za sve što treba da se obezbijedi za početak nove školske godine. Nema nikakvih problema, mislim da ih nismo imali ni u prethodnoj godini od momenta onog događaja u Beogradu, da se to nije na neki poseban i značajan način odrazilo na škole u RS i mislim da smo već tada upravljali sistemom”, kazala je Željka Stojičić, ministrica prosvjete RS.

Političari opozicije imaju svoje prijedloge zakona kako bi se borba protiv nasilja u školama, ili pak u porodici, preduprijedila.

“Mislim kada je ta tema u pitanju da nikada nismo uradili dovoljno. I da smo deset koraka ispred moramo se s tim boriti svaki dan. Posebno obraćam pažnju na nasilje na društvenim mrežama”, navela je Mirna Savić Banjac iz PDP.

Dodatnih časova odjeljenske zajednice, ili drugog vida psihološko-pedagoškog rada s djecom nema. Zato se u svim školama uvodi ruski jezik.

Detektori metala na ulasku u osnovne škole- preporuka su iz MUP-a ka Ministarstvu prosvjete. Testiranje maloljetnika na opijate ideja je za koju se traži zakonska mogućnost.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!