“Srbija se uz veliku pomoć Milorada Dodika gura u međunarodnu izolaciju”

Vijesti 19. apr 202421:16 0 komentara

Iako je zakonski negiranje genocida već tri godine kažnjivo, Tužilaštvo BiH za to djelo nije izreklo nijednu osuđujuću presudu. Proteklih sedmica relativizacija genocida sve zastupljenija, a čuju se i poruke o promjeni granica na Zapadnom Balkanu na štetu Bosne i Hercegovine.

Uz prisustvo političkog vrha susjedne Srbije na mitingu u Banjaluci gromoglasan aplauz na priču o ujedinjenju Republike Srpske sa Srbijom. Prisutni odobrili i negiranje genocida kao i narativ o nemogućnosti zajedničkog života bh. naroda.

“Banjaluka će biti u sastavu Srbije. Bit ćemo zemlja. Ne mogu nam to zabraniti. Beograd je naš glavni grad”, kazao je Milorad Dodik, predsjednik RS.

Politički analitičar Dušan Janjić smatra da je ovim porukama Dodik prešao granicu koju ne odobrava čak ni Rusija. Posljedice će osjetiti, kaže, i sama Srbija.

“Lično sam zabrinut. Mislim da se ovim širi mržnja, podstiče se govor mržnje s jedne i druge strane. Srbija se uz veliku pomoć Milorada Dodika gura u međunarodnu izolaciju. Ta izolacija uopšte nije daleko”, kaže Janjić.

Poruke iz Banjaluke kolumnista Dragan Bursać označava anticivilizacijskim. Objašnjava da je negiranja genocida nakon odluka Narodne skupštine RS institucionalizovano, te da će Milorad Dodik ucjenjivati i domaće i međunarodne političare sve dok ne bude eliminisan iz političkog života.

“Ovo je pitanje za Srbiju da li se slaže da se 49% teritorije prisajedini njoj. To je pitanje i za bh. diplomatiju da postavi otvoreno pitanje Srbiji da li misli da je uredu pripojiti teritoriju jer su njeni čelni ljudi Srbije bili tu kada je Dodik izgovarao i pozdravili su to aplauzom”, kaže Bursać.

U isto vrijeme bh. diplomatija aktivno radi na usvajanju Rezolucije, a ministar vanjskih poslova govore sa banjalučkog mitinga vidi kao slanje signala cijelom svijetu kakva se politika vodi.

“Spinuju jednu laž za drugom ubjeđujući i sebe same u sve konstrukcije koje godinama izmišljaju. Sad pokušavaju ubijediti cijeli svijet da se nepravda nanosi njima podsjećanjem na zločine Miloševićevog režima. Poručuju da su krivi oni što na zločine podsjećaju, a ne oni koji su zločine počinili. Kažu da je nepravda učinjena njima, a ne žrtvama genocida, njih 8372 od kojih mnoge još tražimo u masovnim grobnicama. Kost po kost. E zato je važno da ih vidi cijeli svijet, baš ovakvim kakvi jesu, sve sa slikama Putina na većini zastava u publici”, kazao je Elmedin Konaković, ministar vanjskih poslova BiH .

Nakon svega toga Tužilaštvo BiH ne reagira. Kažu da nisu zaprimili nikakvu prijavu. Podsjećaju da je jedan od problema u radu to što ranije prijave nisu dolazile od policijskih agencija. Stručnjaci za ustavno pravo oštro poručuju da je ovo dokaz političke ovisnosti Tužilaštva, dok advokati kažu da se nečinjenjem čini krivično djelo.

“Dakle Tužilaštvu ne treba prijava, ovo odugovlačenje i spavanje Tužilaštva može imati teške posljedice jer se nedjelovanjem stvara prostor da dođe do nasilja međuetničkog ili međunacionalnog. Onda je kasno za Tužilaštvo, to nije onda posao Tužilaštva”, kaže Ifet Feraget, advokat.

Negiranje genocida nikada nije bilo eksplicitnije kao sada. Tužilaštvo BiH po svemu sudeći ostat će pri dosadašnjoj praksi neprocesuiranja negatora zločina. Dok se čuju otvorene prijetnje po opstojnost Bosne i Hercegovine uz negiranje sudski utvrđenih činjenica, Sonja Biserko iz Helsinškog odbora za ljudska prava procjenjuje da neće doći do nikakvih društvenih promjena nakon usvajanja Rezolucije o genocidu.

“U situaciji kada je cijeli javno-medijski prostor kontaminiran vrlo teško je proći sa objektivizacijom onoga što je bilo. Temeljno je kontaminirano je i nema promjene dok se ne promijeni medijska politika, obrazovna politika, kulturna politika”, kaže Biserko.

Stoga se postavlja pitanje: da li će usvajanje Rezolucije biti početak suočavanja s prošlošću kao što je zamisao ili, kažu pesimisti, slovo na papiru kao i odredbe zakona pri negiranju genocida?!

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!