Srđan Puhalo o posljednjim incidentima: Začarani krug iz kojeg je teško izaći 

Vijesti 16. jan 202316:10 1 komentar
N1

Psiholog i analitičar Srđan Puhalo, povodom incidenata koji su posljednjih dana zabilježeni u BiH, kaže da sve što se dešava, ne zna koga još može šokirati. Mi, kaže, živimo u jednom društvu koje funkcioniše na etničkim tenzijama.

“Njih proizvode političari. U BiH nije došlo do suočavanja sa prošlošću, uče se različite istorije. Etničke tenzije su nešto što je normalno, sa čime se susrećemo 24 sata. Imamo u ovoj državi mnogo toga što nije raščišćeno i to se ne može sakriti. Pa tako djeca uče da su u Republici Srpskoj četnici, da su Hrvati ustaše, a da su Bošnjaci balije”, kaže Puhalo.

Puhalo dodaje da je dovoljno da se vide prepucavanje između političara dva entiteta.

“Pogledajte izjave vjerskih službenika koji su u kontekstu tih politika, pogledajte kakvi se filmovi snimaju i dokumentarni i igrani na našim prostorima, kako se interpretira sve ono što se dešavalo 90-tih, od uzroka rata do njegovih posljedica, ko su nam heroji, a ko su nam zločinci. Pogledajte šta se dešava na stadionima, kakvi su nam TV Dnevnici. I biće vam jasno da su današnja djeca produkt svega onoga što se dešava zadnjih 30 godina i ne mogu ni oni biti drugačiji”, kaže Puhalo.

On dodaje dan se ne može samo porodica iz koje dolaze takva djeca smatrati odgovornom, jer autoritet u porodici nije toliko jak kao prije, jer djeca čitaju na internetu, gledaju na društvenim mrežama.

“To je zamrženo klupko gdje niko nije nevin, prosto to je jedno klupko u kojem smo svi krivim, jer nismo raskrstili sa prošlošću, pristali smo na manipulaciju, patriotizam nam je ispred istine I djeca su nam rezultat svega toga”, poručuje Puhalo.

Ako ugasite televiziju, kaže Puhalo, tu je škola, tu je okolina.

“Začarani krug iz kojeg je teško izaći”, zaključuje on.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare