Srebreničke majke nakon usvajanja Rezolucije: Sram bilo one koji nisu glasali

Vijesti 23. maj 202418:36 0 komentara
N1

Nakon što je Generalna skupština UN-a usvojila Rezoluciju o genocidu u Srebrenici, srebreničke majke izrazile su zadovoljstvo što je Rezolucija usvojena, ali će, kažu, zapamtiti one koji nisu podržali i glasali za njeno usvajanje.

Šehida Abdulrahmanović, članica Upravnog odbora Pokreta Majke enklave Srebrenica-Žepa kazala je da su godinama se borili da se ova Rezolucija usvoji.

“Ovo nije izmišljena priča, ovdje je radi o ciframa preko 10 hiljada ljudi. Imamo imena i prezima, matične brojeve, ljudi koji to negiraju danas imaju priliku da Reziluciju stave na sto da svojim budućim generacijama da šalju bolje poruke”, kazala je ona.

N1

Oni koji nisu glasali za Rezoluciju posebno će imati mjesto u Memroijalnom centru u Potočarima, odnosno biće stavljeni na stub srama, najavlila je Nura Begović, predsjednica Udruženja Žene iz Srebrenice.

“Sram bilo one koji nisu glasali. Znaju da nisu pod uticajem onih ubica, vođa koji misle o daljim ratovima koji vrše genocid. Šta ćemo očekivati od Rusije kada vidim ošta se radi u Ukrajini”, navela je Nura.

Podsjećamo, većina zemalja članica UN-a odlučila je da se 11. juli svake godine obilježava kao Međunarodni dan sjećanja na genocid u Srebrenici. Rezolucijom o genocidu u Srebrenici 11. juli je odobren na isti način na koji je 27. januar određen za Dan sjećanja na holokaust, a 7. april kao Međunarodni dan razmišljanja o genocidu nad Tutsima 1994. u Ruandi.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!