Srpski svet: Od “Velike Srbije do Beogradskog pašaluka”

Vijesti 30. okt 202319:19 0 komentara
Tanjug/Rade Prelić

Milorad Dodik ponovo zagovara uspostavu nove države koja bi okupila sve Srbe na Balkanu uz tvrdnju kako je to njihovo legitimno pravo. Brojne su reakcije u regionu, ne i u BIH gdje retorika Dodika čini se, rijetko koga iznenadi. Izjave dolaze uoči posjete predsjednice Evropske komisije BiH, ali i objavljivanja izvještaja o napretku BiH na evropskom putu i skorašnje posjete Dodika Rusiji.

Milorad Dodik ne odustaje od priče o velikoj Srbiji. Na Balkanu je srpsko nacionalno pitanje jedino ostalo neriješeno, ponovio je i danas predsjednik RS, dodao kako u sastavu te neke velike nove Srbije vidi i Kosovo, Crnu Goru i Republiku Srpsku.

Nekoliko dana ranije u razgovoru za ruski Sputnjik, Dodik je ocijenio da treba napraviti „veliki svesrpski sabor“, sa kojeg će se prenijeti poruka o zajedničkoj te naveo da tu jedinstvenu državu treba formirati demokratskim putem i političkim mjerama.

Aleksandar Vučić ove i slične izjave Milorad Dodika po pravilu ne komentira, očekivala se reakcija Jakova Milatovića, crnogorskog predsjednika, no do zaključenja ovog priloga nije stigla. Iz Ministarstva vanjskih poslova Crne Gore ranije je poručeno da je Crna Gora nezavisna i međunarodno priznata država, članica NATO-a, okrenuta evropskoj budućnosti, a ne, retrogradnim idejama. Predsjednik Hrvatskog sabora s druge strane sve je stavio u kontekst osude rezolucije UN-a o Gazi protiv koje je glasala Hrvatska.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Pročitajte više

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!