Šta bi donijelo podizanje cenzusa o kojem se govorilo u Laktašima?

Vijesti 24. feb 202421:05 0 komentara
N1

Čekanje Christiana Schmidta već dugo traje. Već je više od mjesec dana od onog sastanka u Laktašima. Tada je Milorad Dodik rekao da Izborni zakon može biti finalizovan u februaru. Očito je da ne može. I da ne prolazi. No, moguće je da cenzus ipak hoće.

Podizanje cenzusa sa sadašnjih tri, na četiri posto za lokalne izbore, te pet posto za opće, dogovorili su lideri stranaka državne koalicije u Laktašima. Stručnjaci kažu, treba biti pet za sve, i ne smatraju lošim rješenjem. Značit će manji broj političkih subjekata u javnom prostoru.

“Natjerao bi mnoge da se ujedine, ako imaju slične programe i ideologije, to bi uozbiljilo političku scenu, bilo bi manje i političkih subjekata u zakonodavnoj vlasti. S druge strane prijedlog da budu zatvorene liste za mene je apsolutno neprihvatljiv jer ponovo se reducira slobodno izražena volja građana, birača, simpatizera određenog političkog subjekta, jer im se onemogućuje da svoju preferenciju daju onim kandidatima na listi u koje imaju najviše povjerenja”, ističe Vehid Šehić, bivši član CIK-a BiH.

Što znači da biste mogli glasati isključivo za jednu stranku. A direktne predstavnike vlasti bi potom, shodno broju glasova, birali umjesto građana, stranački organi. Time bi to bili poslušnici i simpatizeri, smatra Šehić. Jednako loš je, njegovo je mišljenje, i prijedlog da mandati pripadaju strankama, umjesto izabranim pojedincima. To nije u skladu s evropskom praksom. Iz Centralne izborne komisije o svemu – bez komentara.

“Bez konkretnog novog zakonskog rješenja nismo u prilici davati odgovore i bilo kakve prognoze. Trenutno izrađujmo operativne planove za Lokalne izbore 2024. godine iščekujući reakciju i donosioca odluka u BiH u smislu usvajanja budžeta ali i izmjena Izbornog zakona BiH. Postupamo i postupacemo u skladu sa važećim Izbornim zakonom BiH, u skladu sa nasim nadležnostima. Sve drugo je u domenu politika koje ne komentarišemo”, odgovorili su.

Ono što je izazvalo posebnu pažnju javnosti, je prijedlog uvođenja obaveznog glasanja, kao i kazni za one koji ne obave ovu dužnost. Lideri stranaka su izričiti u podršci ovakvom rješenju.

Opširnije u priči Adise Imamović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!