Šta će biti sa studentima kojima je Sebija Izetbegović mentor?

Vijesti 13. apr 202315:16 1 komentar
N1/F.Z.

Rifat Škrijelj, rektor Univerziteta u Sarajevu danas je nakon sjednice Senata odgovarao i na dodatna pitanja novinara, a u vezi sa temom o Sebiji Izetbegović, direktoricom Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu za koju je danas data saglasnost rektoru da joj poništi diplomu doktora.

Naime, jedno od pitanja se odnosilo na to šta će biti sa studentima koji su trenutno pod mentorstvom Sebije Izetbegović?

“Mentor ne može onaj ko nema akademsko zvanje. Za doktorante u kojima je eventualno zatečena kao mentorica u momentu kada joj je Univerzitet u Sarajevu oduzeo zvanje redovne profesorice, ona ne može biti dalje mentor. Uslov da bi bio mentor jeste to da je ona redovan ili vanredan mentor. Kandidatima će se odrediti drugi mentor, a oni koji su već doktorirali se ne dovode u pitanje jer, prema mišljenju pravnika ove mjere koje smo donijeli, nemaju retrogradivno dejstvo jer smo stavljali van snage odluke, a ne poništavali. To su pravna pitanja”, obrazložio je Škrijelj.

Poručio je Škrijelj da student ne može biti kriv ako profesor nije regularan.

“Profesor i institucija može biti kriv, ali ne student”, poručio je Škrijelj.

Senat dao saglasnost rektoru da poništi doktorat Sebiji Izetbegović

Podsjetimo, danas je na sjednici Senata odlučeno da neće uložiti žalbu na odluku Kantonalne uprave za inspekcijske poslove (KUIP) za doktorat Sebije Izetbegović što je bio zahtjev Medicinskog fakulteta uz napomenu da se to danas neće izvršiti jer postoji žalbeni rok.

Danas je dekanesa Medicinskog fakulteta Amina Valjevac potvrdila da Izetbegović ne predaje više na ovoj obrazovnoj ustanovi na predmetu Ginekologija.

Dekanesa Medicinskog fakulteta: Sebija Izetbegović više ne predaje

Podsjetimo, zvanje redovne profesorice na Medicinskom fakultetu odlukom Senata je poništeno krajem marta ove godine.

Nakon toga uslijedila je i odluka Kantonalne uprave za inspekcijske uprave kojom se nalaže da Univerzitet u Sarajevu poništi doplomu doktora medicinskih nauka, direktorici KCUS-a.

Važno je istaći da je nakon niza ovih odluka Izetbegović podnijela tužbu protiv UNSA-e, ali i rektora Rifata Škrijelja.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare