Šta će biti sa subvencijama stanova za mlade u KS: Resorno ministarstvo dalo malu nadu

Vijesti 18. sep 202420:44 > 20:55 0 komentara
N1

Nakon što je prije nekoliko dana premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk na pitanje novinara o isplati preostalih novčanih sredstava u sklopu subvencije mladima za kupovinu stana poručio da u ovom " trenutku nema finansijskih sredstava za ovu namjenu, ali da stvar još nije završena", pokrenuo se niz pitanja naročito kod populacije koja očekuje ovu isplatu.

“Vlada KS je pred kraj prošle godine isplatila puni iznos koji je u tom trenutku bio, a to je nešto manje od 5.000 KM. U ovu godinu smo ušli sa nezadovoljnim korisnicima tog programa. Na jednoj od skupština usvojena je inicijativa da se pronađu modusi da se isplati i drugi iznos kakav očekuju ti korisnici. U ovom trenutku nema finansijskih sredstava za to, ali ni zakonskog uporišta”, rekao je tom prilikom Uk.

Podsjećanja radi, u januaru ove godine je mladima u KS koji su prošli na javnom pozivu isplaćeno po 4.800 KM što je najmanja subvencija ikada isplaćena otkako se provodi ovaj projekat.

Na javnom pozivu prošla su 1.142 aplikanta, a predviđenih 5,5 miliona KM bilo je dovoljno za tek pola od ranije isplaćivanih subvencija iako se javnim pozivom obećavalo i do 12.000 KM.

Inače je samo 2020. godine tokom pandemije koronavirusa mladima isplaćeno po 7.000 KM, a ranije i poslije po 10.000 KM.

Oštra reakcija mladih

Na ovaj Ukov odgovor su oštro reagovali predstavnici mladih koji iščekuju isplatu preostalih 5.200 KM.

Oni su u zajedničkom saopćenju poručili, između ostalog, da su prije svega nezadovoljni takvom izjavom budući da je Skupština KS još u junu ove godine usvojila prijedlog da se rebalansom budžeta omogući da mladi dobiju subvenciju pri kupovini stambene jedinice u iznosu od po 10.000 KM.

“Inicijativu za povećanjem subvencije kroz rebalans podnijeli su samostalna zastupnica Admela Hodžić i zastupnik NiP-a Aljoša Čampara, a jedini suzdržani su bili zastupnici Naše stranke – Sanela Klarić, Vibor Handžić, Vildana Bešlija i Miomirka Melank. Navedeni sudržani zastupnici provode dane na ulicama moleći ljude za glasove, zauzvrat nudeći uzaludna obećanja, a zaboravili su da su ostavili na cjedilu baš one o kojima budućnost ovisi. Predstavnici SDP-a i NiP-a, a čije smo štandove posjetili od 06.09.2024. godine do danas su na pitaje subvencija obično imali isti odgovor – „Smatramo da ste oštećeni.“ i „Mišljenje Naše stranke i Uka nije naše mišljenje.“ Dobijali smo i odgovore poput: ‘Bit će bolje’. Sve za glas, zar ne?”, uptali su mladi.

Istakli su i to da trenutna kantonalna vlast, a pogotovo predstavnici Naše stranke imaju loš odnos prema mladima u KS.

“Nekada ste, premijeru Uk, govorili ovako: ‘I ove godine Kanton Sarajevo će subvencionirati kupovinu stanove za mlade. Uskoro raspisujemo javni poziv kojim je planirana subvencija u visini od 5.5 miliona KM. Razmotrit ćemo opciju povećanja pojedinačne subvencije koja je do sada iznosila 10.000 KM’. Naša stranka je, također, nekada kritikovala prvobitno odobreni iznos za subvenciju u Vladi SDA-DF-SBB rekavši da je odluka: „antisocijalna, antidemografska, ali i antiekonomska. Ne možemo je podržati i zalagat ćemo se da se svakoj mladoj osobi prilikom kupovine stana omogući minimalna subvencija u iznosu od 10.000 KM. U 2023. godini, Vlada KS je imala rekordan budžet koji nije izvršen u potpunosti, te se rebalansom mogu naći sredstva. I tu ćemo citirati Edina Fortu iz Naše stranke koji kaže: ‘Para ima kad se ne krade’. Osvrnut ćemo se i na podršku lidera NiP-a, premijera Elmedina Konakovića, koji se ogradio od izjava članice njegove stranke koji je vrijeđao mlade nazvavši nas ‘hiperprivilegovanom kastom'“, istakli su mladi.

Nakon niza kritika upitali su vlast da li je novac namijenjen u ove svrhe Vlada KS potrošila na predizbornu kampanju?

“Šta je sa oko netrošenih 100 000 KM od budžeta predviđenog za subvencije jer pojedini aplikanti nisu dostavili dokumentaciju? Ako Trojka nije u stanju izvršiti stara obećanja, kako očekuje da ćemo vjerovati ovima koje sada daju? Kako će Trojka smiriti histeriju mladih, zdravstvenih radnika i generalno, svih nezadovoljnih građana, sada pred Izbore 2024.? Napominjemo da mi, dobitnici umanjene subvencije iz 2023. godine, nećemo odustati od onoga što nam je obećano. Veoma rado ćemo organizovati proteste i druge aktivnosti dokle god traje predizborna kampanja, pa naposlijetku i pokrenuti tužbu. Mi ne odustajemo!”, poručili su mladi.

Odgovor resornog kantonalnog ministarstva

Nakon ove izjave odmah smo kontaktirali Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo, a od kojih smo tek nakon nekoliko dana dobili odgovor

U ne tako detaljnom odgovoru iz resornog ministarstva, moglo bi se zaključiti da postoji određena nada za mlade.

“Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša dostavilo je Vladi Kantona Sarajevo Informaciju o realizaciji Javnog poziva za subvencioniranje rješavanja stambenog pitanja mladih iz 2023. godine sa prijedlogom zaključka, kojim se zadužuju svi kantonalni organi uprave, samostalne kantonalne uprave i samostalne kantonalne upravne organizacije, uprave i upravne organizacije koje se nalaze u sastavu ministarstava, javnim ustanovama, javnim fondovima, kantonalnim javnim komunalnim preduzećima, javnim preduzećima i drugim budžetskim korisnicima, da obavijeste Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo o raspoloživim finansijskim sredstvima koja neće utrošiti u 2024. godini, kako bi se pokrenula procedura za preraspodjelu sredstava putem Ministarstva finansija Kantona Sarajevo i koja bi se upotrijebila za subvencioniranje rješavanja stambenog pitanja mladih”, naveli su.

Također, kako su dodali, ovo Ministarstvo je zaduženo da Vladi KS dostavi prijedlog raspoloživih finansisjskih sredstava te isti uputi u proceduru za preraspodjelu sredstava putem Ministarstva finansija Kantona Sarajevo.

“Ministarstvo komunalne privrede, infastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša još uvije nije zaprimilo sva tražena izjašnjenja, a nakon zaprimanja istih uput će informaciju Vladi Kantona Sarajevo o eventualnim raspoloživim sredstvima, a na osnovu čega će Vlada Kantona Sarajevo donijeti zaključak o daljem postupanju”, poručili su iz Ministarstva za N1.

Iako je ovim odgovorom data određena nada mladim ljudima postavlja se pitanje šta će na kraju biti sa subvencijama i da li će biti isplaćene do kraja s obzirom na to da se dalje postupanje ostavlja Vladi KS čiji je čelni čovjek već poručio da se trenutno isplata ne može očekivati.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!