Šta će za Trojku značiti nova napetost u Vladi KS?

Vijesti 20. sep 202420:33 0 komentara

Saga sa radnicima u zdravstvu Kantona Sarajevo okončana je na zadovoljstvo radnika. Dobit će povećanje satnice. Radnici zadovoljni no pitanje je, je li i koliko odluka kantonalne vlade poljuljala odnose u vladajućoj kolaciji zbog preglasavanja.

Šator sa predstavnicima zdravstvenih radnika još je na simboličnom mjestu – ispred Vlade Kantona Sarajevo. Čekaju potvrdu ishoda, koji je za opozicionare i pojedine kritičare također simboličan. No, ni o kakvom raskolu nema ni govora, ubjeđuju glavni akteri.

“Istina je da je prvi put bilo preglasavanje na Vladi Kantona Sarajevo, međutim odnosi Trojke i većine u Kantonu Sarajevo nisu isključivo bazirani na temi sindikata i sindikalnih organizacija i popuštanja cijena rada koja se jučer desila. Tako da mi nastavljamo dalje da radimo, ni prvo ni posljednje neslaganje koje imamo u ovom trenutku u Kantonu Sarajevo, možda prvo koje je dobilo neki pojavni oblik”, rekao je Nihad Uk, premijer Kantona Sarajevo.

Dan nakon što su ministri SDP-a i NIP-a preglasali premijera iz Naše stranke, predsjednici Trojke stali su pred medije, kažu – da bi pokazali jedinstvo.

“Možda je ovo baš dobra prilika da kažemo da Trojka nije jedna stranka. Trojka su tri stranke. Naša stranka možda ima malo veći senzibilitet prema ulaganju u privatni sektor, prema otvaranju za radna mjesta koja nisu na budžetu. Generalno, naš pristup prema pregovaranju sa sindikatima i prema budžetarima kako ih ja zovem je generalno malo čvršći. SDP i Narod i pravda su imali drugačiji stav i njihova kantonalna rukovodstva su odlučila da isporuče zahtjeve u predizbornom mjesecu, što mislim da nije dobro”, istakao je Edin Forto, predsjednik Naše stranke.

Predizborna bitka uveliko se bije na svakoj od strana, tako i opozicija u svemu vidi priliku za potez.

“Mislim da bi premijer Uk trebao podnijeti ostavku nakon ovoga. Na takav način je ponižen. Da li ste čuli i u jednoj vladi, ikada, igdje, da je vlada preglasala premijera?”, smatra Haris Zahiragić, delegat u Parlamentu Federacije BiH (SDA).

Da se ovakva nadanja neće ispuniti, ali i da sve odvija u rasplamsanom žaru predizborne borbe, stava je analitičarka Elma Karišik.

“Mislim da se radi o, jednostavno, pozicioniranju stranaka u toku izborne kampanje. Izborna kampanja za lokalne izbore u Bosni i Hercegovini je jako teška. Ovi izbori su uvod u opće izbore i ono što će se dešavati poslije. Biće zanimljivo pratiti izbore, biće sigurno i iznenađenja kad su u pitanju izborni rezultati. Oni ovime pokazuju da, u stvari, nemaju program. Kao koalicija nemaju program, jer jedna stranka predlaže jedno, a druga stranka drugo. Čak i u unutar jedne stranke imamo različita mišljenja u pogledu finansiranja određenih stvari”, istakla je politička analitičarka Elma Karišik.

Pri tome Karišik misli na nove zakazane proteste, koji bi kao bljesak mogli reflektirati situaciju sa zdravstvenim radnicima. Mladi će ponovo tražiti ostatak sredstava za subvencioniranje kupovine stanova, u čemu ih je podržao NIP-ov zastupnik Aljoša Čamapara. Njegov koalicioni partner, Nihad Uk, poručuje – novca za sada nema.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!