Šta donosi novo poskupljenje goriva?

Vijesti 10. sep 202308:49 1 komentar
Pixabay

Najava nove cijene goriva od tri marke po litru ponovo je opravdano sve zabrinula. Šta će biti sa cijenama hrane znajući paušalne kalkulacije cijena i da poskupljuje sve, čak i ono što ne zavisi od transporta. Opravdano smo pitali – kako se može najaviti poskupljenje hrane koja je već jednom poskupjela kada je prošle godine gorivo bilo i skuplje, a cijene proizvoda nikad nisu padale.

Poskupljenje goriva opet je uzrokovalo priču kako je hrana sljedeća koja će poskupiti, i svi ostali proizvodi u čiju cijenu ulaze troškovi transporta. Cijene hrane su već na izrazito visokom nivou pa su s razlogom svi zabrinuti da nas čeka teška jesen.

“Očekujemo da će sad, logično, kao što to kod nas uvijek i biva, doći do povećanja cijena nekih proizvoda i ugrađivanja, iako se zbog tog istog goriva niko nije sjetio da spusti cijene kad je cijena padala”,  rekao je Jovan Vasilić, predsjednik Udruženja potrošača “Zvono” Bijeljina, za BHRT.

Ekonomisti ističu da ponekad kalkulacije naših trgovaca, distributera nisu jasne.

“Prošle godine u ovo vrijeme cijena goriva je bila skoro 3.20KM, danas je cijena niža 15 odsto. Cijene osnovnih namirnica evo podataka. Hljeb je porastao za 14 odsto, mlijeko za devet odsto, jaja za čak 29 odsto, tri namirnice su rasle za skoro 20 odsto, a onda je cijena goriva pala 15 odsto”,  rekao je Vedran Jurišić, ekonomista u Savezu sindikata Republike Srpske.

Ono čega se s pravom svi pribojavaju da se neće pristupiti analizi i ekonomskoj kalkulaciji cijena hrane i ostalih proizvoda, već da će to ponovo biti paušalno. A građanima, kao i prethodnih mjeseci, ostaje da, ako to već nisu, savladaju umijeće preživljavanja.

Optimizmu mjesta ne ostavlja ni konstantni rast potrošačke korpe, gdje se vidi da je hrana dominantno najveći trošak i da je cijena, primjerice samo tri artikla poput hljeba, mlijeka i jaja u odnosu na prošlu godinu, porasla u prosjeku za više od 20 odsto.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare