Šta Grubeši “smrdi”: Neko je zločast objavio tajne dokumente Sebije Izetbegović

N1

Savjet ministara BiH nije podržao rezolucije Evropske banke za obnovu i razvoj kojim bi se Rusiji i Bjelorusiji obustavio ili izmjenio pristup resursima te banke. O ovoj odluci i njenim posljedicama, ali i drugim aktuelnim temama govorio je za N1 Josip Grubeša, ministar pravde u Savjetu ministara BiH.

Mogu li zbog odluke uslijediti blokade?

Nažalost, ne mogu odgovoriti zašto ovakva odluka Vijeća ministara jer smo mi iz HDZ-a glasali ZA ovakvu odluku. Protiv su glasali ministri SNSD-a. Nažalost, ne znam koji je razlog i nadam se da će sutra na sastanku na kojem će prisustvovati naš guverner EBRD-a gospodin Vjekoslav Bevanda naći neki model i izaći iz ove situacije kako BiH ne bi imala neke teže reperkusije koje su od EBRD-a i najavljivane“, kazao je Grubeša i dodao:

“Kako sam i razgovarao sa ministrom finansija, on će sudjelovati na tom sastanku. Ja ne znam na koji način oni rade jer nisam nikada bio tog dijela u vezi sa EBRD-om ali mislim da bi mogao ministar finansija imati neku samostalnu odluku”.

Konaković kazao da ste stavili oznaku “tajnosti” na dokument iz Zagreba o diplomi Sebije Izetbegović?

Po pitanju međunarodne pravne pomoći, Ministarstvo pravde je organ koji vezuje instituciju iz BiH i onu instituciju prema kojoj to ide u nekoj drugoj državi. Mi niti možemo označavati te dokumente, niti mijenjati, niti bilo šta dopunjavati u dokumentima koji kreću iz bilo koje institucije“, odgovorio je Grubeša.

Iz KUIP-a je krenuo zahtjev prema Ministarstvu pravosuđa i uprave Hrvatske preko Ministarstva pravde gdje je na koverti bilo označeno “Povjerljivo”. Po automatizumu, kada dođe takva pošta ona ide u poseban sektor za povjerljive dokumente i ono se kao takvo tretira i kao takvo se dalje šalje prema zahtjevu obrađivača. Naravno da mi ne možemo ulaziti u to da mijenjamo, dodajemo, oduzimamo, pogotovo kada je riječ o stupnju povjerljivosti“.

Navodi da ste vi objedinili sve dokumente i stavili ih pod oznaku povjerljivo?

Kada smo mi to proslijedili Hrvatskoj i obavili sve što su tražili, poslali su nama odgovor naravno pod istim brojem i mi šaljemo kantonu. Ono što ja mislim da smrdi, kada smo mi proslijedili kantonu te dokumente, neko je dole vrlo zločast objavio te dokumente. Objavom tih dokumenata podliježe se kaznenoj odgovornosti i tu je najlakše optužiti ministra pravde“.

Zašto?

“Pa zato što izgleda da je HDZ kriv za sve u državi, pa tako može se optužiti i ministar HDZ-a i tu niko ništa neće provjeravati”.

Jeste li imali uvid u dokumente?

Ministar pravde ima uvid na sve dokumente koji dolaze, ali vjerujte da dnevno dođe na stotine dokumenata u Ministarstvo ali vjerujte da je ne ulazim i čitam šta se nalazi unutra. Zamislite kada bih ja ulazio u svu tu dokumentaciju koja se traži od nas. Imamo i Kantonalno tužilaštvo koje je istu stvar tražilo od Hrvatske, a nije je označilo povjerljivim.

Mi imamo institucije koje rade svoj posao i vjerujem da ako se neko bude bavio tim da će pronaći ko je to objavio. Nije moj posao da to tražim“, kazao je Grubeša.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare