Šta je BiH ispunila od 14 prioriteta Evropske komisije?

Vijesti 17. jun 202112:42 1 komentar
N1

Određeni koraci su napravljeni u ispunjavanju prioriteta 1, 3, 5, 7, 8, 10 i 14, kazali su za N1 iz Direkcije za evropske Integracije Bosne i Hercegovine.

Na pitanje šta su vlasti u našoj državi konkretno ispunile od 14 prioriteta Evropske komisije, iz DEI-a su odgovorili:

“Određeni koraci su napravljeni vezano za realizaciju prioriteta 1 koji se odnosi na izbore. Prioriteta 2 koji se odnosi na rezultate mehanizma koordinacije i izradu programa usvajanja acquisa. Prioriteta 3 koji se odnosi na pravilno funkcioniranje Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje. Prioriteta 5 koji se tiče unapređenja okruženja pogodnog za pomirenje. Prioriteta 7 u vezi s jačanjem prevencije i borbe protiv korupcije, kriminala, pranja novca i terorizma, uključujući zakonodavstvo za javne nabavke. Prioriteta 8 o upravljanju granicama i migracijama. Prioriteta 10 o osiguravanju prava na život i zabrane mučenja. Te prioriteta 14 koji se odnosi na reformu javne uprave”.

Podsjetili su kako su konkretno usvojene izmjene izbornog zakonodavstva vezano za Mostar, te su održani lokalni izbori.

“U toku je izrada Programa integriranja BiH u EU, a danas se održava drugi sastanak Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje. Usvojena je Revidirana strategija za rad na predmetima ratnih zločina. Utvrđen je prijedlog izmjena i dopuna Zakona o javnim nabavkama u Vijeću ministara BiH i u parlamentarnoj je proceduri. Usvojene su strategije vezane za upravljanje granicom, borbu protiv trgovine ljudima te je usvojen Plan mjera i aktivnosti za efikasno upravljanje migrantskom krizom u BiH. Donesena je odluka o ukidanju odredbi o smrtnoj kazni u Ustavu RS-a, te su usvojeni Strateški okvir za reformu javne uprave u BiH i Akcioni plan za reformu javne uprave”, naveli su za N1 iz Direkcije za evropske Integracije Bosne i Hercegovine.

Podsjetili su kako je bitno da institucije i politika u BiH iskoriste vrijeme do narednog Izvještaja Evropske komisije o BiH, te postignu konkretne rezultate koje bi Komisija vrednovala.

“Posebno je važan napredak u oblasti vladavine prava, te su prioriteti usvajanje izmjena i dopuna Zakona o javnim nabavkama (u parlamentarnoj proceduri), Zakona o sprječavanju sukoba interesa u institucijama BiH, te izmjena i dopuna Zakona o VSTV-u”, navedeno je iz DEI-a.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare