Šta je istočna plinska interkonekcija i u čijem je interesu da bude izgrađena?

Ekonomija 12. maj 202318:41 0 komentara
JANEK SKARZYNSKI / AFP/ Ilustracija

Dvije gasne elektrane planirane su da budu izgrađene u Republici Srpskoj na trasi Istočne plinske interkonekcije o kojoj se ovih dana mnogo govori-na političkom polju.

Entitetska Strategija razvoja energetike do 2035. godine, predvidjela je ove infrastrukturne i energetske objekte, ali uprkos ranijim sporazumima i dalje se ne znaju detalji projekta. Niti lokacije za potencijalne elektrane.

Rafinerija ulja Modriča bila je brend bivše Jugoslavije. Nakon privatizacije, posluje unutar ruske Optima grupe, a u vlasništvu je Zarubežnjefta. Povećanje akumuliranog gubitka, te smanjenje radnika na svega 180 trenutno, brine i načelnika te opštine. Pozdravlja odluku Savjeta ministara BIH o usvajanju Istočne gasne interkonekcije, koja bi prema jednoj od varijanti projekta mogla rezultirati gradnjom elektrane u Modriči.

“Jer je Modriča, Rafinerija ulja pozicionirana kao jedno od strateških mjesta gdje će biti građeno jedno takvo postrojenje. Danas Rafinerija ulja Modriča radi u smanjenom kapacitetu. Gubici koje proizvodi su preko 500 miliona akumuliranog gubitka. Broj radnika je višestruko smanjen. Od momenta privatizacije bilo je 650 radnika, danas broji oko 180 radnika”, naveo je Jovica Radulović, načelnik Modriče.

No, Modriča je samo jedna od pet potencijalnih lokacija za gradnju gasnih postrojenja. Jahorina, Zvornik, Banjaluka i Prijedor su u igri. Upravo Slobodan Јavor, gradonačelnik najvećeg potkozarskog grada, u septembru 2022.godine razgovarao je sa investitorima, pa i ruskim, koji bi potencijalno gradili elektranu kapaciteta 150 megavata.

“Činjenica da nismo izgradili dvije elektrane na gas, ne možeš da gradiš, jer nema gasovoda, govori koliko smo samo izgubili prošle godine kada je enermno skočila cijena električne energije na EU tržištu. BIH nama samo pravu štetu”, naveo je Milorad Dodik, predsjednik RS.

Više u prilogu Snežane Mitrović.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!