Šta je uzrok enormne cijene peleta: Poremećaji na tržištu ili profiterstvo?

Vijesti 24. maj 202211:29 > 11:338 komentara
Povećana cijena peleta u BiH
Izvor: Pixabay

"Pelet kao suho zlato, nerealne cijene, profiterstvo bez kraja" tek su neki od komentara na društvenim mrežama na enormne cijene ovog energenta.

Cijene su već u aprilu mjesecu bile iznad godišnjeg prosjeka, kada je tona iznosila 450 KM sa prijevozom, ali već danas je to i do 200 KM više.

Kontaktirajući proizvođače peleta u Trnovu, Palama, Foči i Sokocu svi ističu da ne primaju narudžbe, a upitno je kažu kako će isporučiti i ranije narudžbe. Neki od njih ističu da ogromne količlne peleta izvoze na tržište EU, te da ovdje skoro ni vreća ne ostaje.

U kompaniji Drvosječa, koji svoje ispostave imaju u Sarajevu, Mostaru, Banjaluci, Tuzli i Mostaru trenutno je tona peleta sa prijevozom za sva navedena gradska područja 640 KM, a vrećaa od 15 kg prodaje se po cijeni od 10 KM.

Poremećaji na svjetskom trištu doveli su do rasta cijene električne energije, poskupljenja sirovine, rasta cijena nafte i plina koja direktno utiče na proizvodnju plastike koja se koristi u proizvodnji peleta.

U aprilu mjesecu inicirano je pitanje otvaranja javnog preduzeća, peletare u Kantonu Sarajevo, investicije vrijedne 8,5 miliona KM. Tada je ministar privrede KS Adnan Delić istako da će ovo Ministarstvo zajedno zajedno s KJP “Sarajevo-šume” d.o.o. Sarajevo ući u realizaciju projekta osnivanja fabrike za proizvodnju peleta.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar