Šta se dešavalo u nastavku današnjeg suđenja u slučaju “Respiratori”?

Vijesti 19. okt 202219:11 0 komentara

Sporni kineski respiratori nabavljeni u jeku pandemije kovida 19, danas su se i fizički našli pred Sudom BiH. Njihovu ispravnost potvrdili su u svojstvu svjedoka uposlenici firmi koje su bile posrednici u kupovini, za razliku od ranijih svjedočenja vještaka. Pred Sud će u svojstvu svjedoka naredni put i optuženi Fahrudin Solak.

Prvi put u sudnici danas i jedan od spornih respiratora. No, jesu li opravdali svrhu i cijenu veću od 10 miliona KM? Današnji svjedoci, direktor beogradske firme “Profesional Medic” iz Srbije te servisni inženjer, tvrde da jesu. On je javnosti poznat i po tome što je ranije izjavio da su sporni modeli AC812 A, „respiratorčići i da su transportni“. Danas pojašnjava da je sporni model visoko rizičan, no ne toliko da ubije pacijenta. Podsjećamo, pomenuta firma je putem sestrinskog preduzeća “DreMedical” iz Sarajeva, besplatno servisirala ove medicinske aparate.

“Jer smo mi kao firma nastali iz servisne firme, firme koja se bavila samo servisom. Tako je nastao Profesional medic, a kasnije smo krenuli da se bavimo i prodajom i svim ostalim”, kazao je Jovan Roganović, direktor firme Profesional medic.

Tužioci su Roganoviću spočitali i stručne kompetencije, navodeći da je obuku za ovaj model završio tek nakon uspostavljenog kontakta sa Federalnom upravom civilne zaštite. Ovo je izazvalo i žustru raspravu između svjedoka i postupajućih tužilaca, ali i tužilaca i o predsjednika sudskog vijeća. Slična situacija i s drugim svjedokom.

“Ovo je respirator koji je po samom izgledu, vidjećete da ima ručku, što znači da je predviđen kao transportni. Na prvi pogled kad vidimo ima i kolica, znači predviđen je ne samo za transport”, naveo je Aleksandar Nikić, servisni inženjer.

Advokatica Marsela Bajramović, istaknula je da smtra da su neki od prethodnih svjedoka, pogotovo misli na svjedoke Tužilaštva, dali veoma nekorektne, netačne i nepotpune informacije kada su u pitanju ovi respiratori.

“Nažalost, takve informacije su otišle u javnost i to je ono što je stvorilo vrlo negativnu sliku i odrazilo se na mišljenje među stanovništvom”, rekla je.

Podsjetimo, na prošlom ročištu, italijanski stručnjak za medicinske aparate, svjedok Tužilaštva, konstatovao je da navedeni respiratori ne odgovaraju primjeni u jedinicama intenzivne njege. Branioci su imali primjedbe i na izvještavanje medija.

“Činjenica je da su svi ovdje optuženi suočeni s jednim konstantnim negativnim medijskim izvještavanjem“, dodala je Bajramović.

Naredno ročište zakazano je za 26. oktobar, kada će u ulozi svjedoka biti saslušan Fahrudin Solak.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!