Šta smo vidjeli i čuli u prvih sedam dana izborne kampanje u BiH

Vijesti 10. sep 202218:00 0 komentara
N1

Prvih sedam dana izborne kampanje već je iza nas. Osim uglavnom lažnih i recikliranih obećanja u tih sedam dana nismo čuli ništa novo. Ništa novo nismo ni vidjeli, jer kao i svaki prethodni i ovaj izborni ciklus, kandidati odbijaju direktna suočavanja.

Prvih sedam dana, da je kampanja zaključuje se samo po ulici – bilbordima, sloganima i osmjesima koji birače pozivaju na povjerenje. Na prvu reklo bi se, kampanja koja je najavljivana kao nikad prljavija, dosadnija je od svih prethodnih.

“Ono što može, ne aludiram ni na koga. Ali možda nečiji kućni uredak unese malo veselja u ovu kampanju. – Ali ne ključno da će odrediti nešto, neki događaj? – Ne mora značiti da će to biti, ali to je nešto što je u skladu sa trendovima”, kaže Darko Momić, novinar.

Čak ni takav slučaj ne bi bio velika novost u političkom mulju Bosne i Hercegovine. Ipak, uradci, ali režirani i sa nekreativnim sloganima preplavili su društvene mreže i TV ekrane.

Bez obzira kojem političkom bloku pripadaju, kandidati redom tvrde, samo u narod vjeruju.

Svojim porukama zagušili su medijski prostor, ali za sada guše i bilo kakvu mogućnost da se direktno suoče pred TV kamerama. Istorija, ipak, pamti da su određene izborne trke između Hilari Klinton, Donalda Trampa, Emanuela Makrona, Mari Le Pen odredile upravo izborne TV debate, hoće li ih biti u Bosni i Hercegovini između Željke Cvijenović, Mirka Šarovića, Milorada Dodika i Jelene Trivić na primjer, pitanje je na koje javnost čeka odgovor, kao i brojne medijske kuće koje su im otvorile svoja vrata, uključujući i N1.

“Večeras se trebala desiti debata kandidata za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda Hrvata, Željka Komšića i Borjane Krišto, ali ne naviknuti na kulturu debatiranja, oni nisu htjeli ili nisu smjeli da se pojave u studiju”, naveo je u sklopu svoje emisije direktor programa i vijesti N1, Amir Zukić.

Biraju li političari i u ovoj kampanji isključivo sebi bliske medije ili jednostavno traže bilo kakav odgovor za odbijanje debate, pitanje je o kojem se polemiše u Banjaluci. Jelena Trivić odbila je poziv RTRS-a za debatu tri predsjednička kandidata, s druge strane Milorad Dodik još drži otvorenim poziv BN-a, na kojem godinama odbija da gostuje.

Pogledajte detalje u prilogu Mladena Vujinovića.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!