Šta želi HDZ, šta SNSD, a šta Trojka: Pogledajte dokumente

Vijesti 19. jan 202419:40 2 komentara
F.Z. / N1

U javnosti je objavljen dokument za koji se tvrdi da je dogovor koji je postignut na sastanku delegacija stranaka koje čine koaliciju na državnom nivou - SNSD-a, HDZ-a i Trojke, a koji je održan jučer u Laktašima. No, iz izvora bliskih strankama Trojke N1 saznaje da je riječ o radnoj verziji koju je ponudio SNSD. Na ovu verziju reagovali su predstavnici Trojke koji su učestvovali u sastanku. Predložili su korekcije od kojih, kako su kazali, neće odustati.

Prijedlog Trojke

1. Dogovoreno je da se od Evropske komisije, u slučaju otvaranja pristupnih pregovora, traži tačan, precizan datum za početak pregovora EU – BiH.

2. Što se tiče Izbornog zakona BiH:
Dogovoreno je da se u Domu naroda glasa protiv ovog predloženog zakona i da se isti vrati u redovnu proceduru kako bi se pored zaštite integriteta izbornog procesa otvorila i pitanja izbornog cenzusa (podizanje na 4% za lokalne izbore i 5% za Opće izbore), uvela odredba da mandat pripada stranci, kao i da su izborne liste zatvorene, te se ukidaju preference i za lica koja odu sa izvršne funkcije se uvodi pravo vraćanja mandata u zakonodavnom organu. Sve druge pozitivne intevencije u izborni zakon pored pobrojanih mogu biti razmatrane u narednom periodu;

Predloženo je obavezno glasanje svih državljana BiH, inače slijedi prekršajni nalog i novčana kazna, a od uplata na nivou entiteta da se formira fond sa isključivom namjenom da se podrži obrazovanje;
Trojka je predložila da se odmah krene u ograničene izmjene Ustava BiH kako bi se implementirale presude Evropskog suda za ljudska prava, te na taj način otklonila diskriminacija u izbornom procesu;
Izbor članova Predsjedništva BiH: prijedlog HDZ BiH je da kandidata iz reda bošnjačkog naroda bira čitava FBiH, za kandidata iz reda hrvatskog naroda se predlaže promjena na ranije predloženi način HDZ-a BiH, a za kandidata iz reda srpskog naroda radi usklađivanja sa sudskim odlukama se, po istom prijedlogu, može definisati da se iz Republike Srpske bira „Srbin i ostali“, te isto tako da se definiše i u FBiH kako bi svi imali mogućnost da budu kandidovani;
Obezbijediti softver za identifikaciju birača i izdavanje glasačkih listića. Prvo ide glasačka kutija pa skener, zbog zaštite privatnosti. Ako bude odstupanja broja izdatih listića i broja glasova ponovo će se brojati, ako opet bude nepravilnosti izbori se ponavljaju, birački odbori se mijenjaju i uz to će se predvidjeti da budu krivično odgovorni;
Razmatran je izbor nove Centralne izborne komisije BiH. Potrebno je uvažiti iskustva izbora u susjednim zemljama (Srbija). Nije prihvaćen prijedlog da CIK bira članove biračkih odbora, a pogotovo predsjednike biračkih odbora;

Sve oko Izbornog zakona završiti do kraja drugog mjeseca u Parlamentu BiH; Dragan Čović da do ponedjeljka dostavi nacrt svim stranama.

3. Ustavni sud BiH:
Izmjene zakona o izboru sudija Ustavnog suda BiH bi mogao biti usvojen u parlamentarnoj proceduri ukoliko se ispuni uslov dobijanja datuma otvaranja pregovora sa EU.

4. Budžet BiH:
Okvir je isti što se tiče izvornih prihoda + 40 miliona KM koje dolaze iz dobiti Centralne banke BiH. U povećanje budžeta nisu uključeni prihodi od PDV-a i ostaju na istom nivou;

Vezano za Ekonomski program reformi dogovoreno je da Vlada Republike Srpske i Vlada FBiH dostave svoje strategije i da Savjet ministara BiH dostavi ono što njima pripada te da se to, bez izmjena, objedini u jedan dokument;
Fiskalni savjet BiH zakazati za utorak.

5. Neraspoređena sredstva:
Od akciza je prikupljeno oko 254 miliona KM. Dogovoreno je da se taj iznos sredstava dijeli 36% za Republiku Srpsku, a 64% FBiH.
Sredstva RAK-a, prikupljeno je 37 miliona KM.

Od tog iznosa 10 miliona KM ide za medije (40% BHT, 30% za medije u Republici Srpskoj i 30% za medije u FBiH, uplaćuje se vladama da dalje raspoređuju);
Iznos od 27 miliona KM se dijeli tako što se prvo izračuna koliko mora ostati Ministarstvu komunikacija i transporta BiH, a ostalo će se prebaciti entitetima za projekte;
Elektroprenos BiH, novu skupštinu zakazati za 5. februar 2024. godine i na toj skupštini usvojiti plan investicija, postavljenje upravnih odbora, izvršnih direktora i generalnog direktora u statusu v.d.-a i raspisati konkurse za te funkcije.

6. Sud BiH:
Nije postignuta saglasnost o Zakonu o Sudu BiH, s obzirom da ostaje i dalje neslaganje u vezi sa sjedištem Apelacionog vijeća;

Zatraženo je od strane SNSD-a da se u Zakon unese odredbe po kojoj Sud BiH odlučuje po zakonima koje donese PS BiH.

7. Napomena:
Stav SNSD-a je da u slučaju nametanja odluke OHR-a u vezi sa navedenim procesima, usaglašeni koraci neće biti provedeni.

Verzija SNSD-a

Radnu verziju objavio je RTRS koji je naveo kako je riječ o dogovoru:

Što se tiče Izbornog zakona BiH:

Dogovoreno je da se u Domu naroda glasa protiv ovog predloženog zakona i da se isti vrati u redovnu proceduru. Dogovoreno je da cenzus iznosi četiri odsto za lokalne izbore, a za opšte da cenzus bude postavljen na pet odsto;

Mandat pripada stranci, izborne liste da budu zatvorene i ukidaju se preferencije. Za one koji odu iz izvršne funkcije, mogu se vratiti u zakonodavne organe.

Predloženo je obavezno glasanje svih državljana BiH, inače slijedi prekršajni nalog i novčana kazna, a od uplata na nivou entiteta da se formira fond s isključivom namjenom da se podrži obrazovanje.

Izbor članova Predsjedništva BiH: prijedlog je da kandidata iz reda bošnjačkog naroda bira čitava FBiH, za hrvatskog člana se mijenja na ranije predloženi način HDZ-a BiH, a za kandidata iz reda srpskog naroda radi usklađivanja sa sudskim odlukama može se definisati da se iz Republike Srpske bira „Srbin i ostali“, isto tako da se definiše i u FBiH, kako bi svi imali mogućnost da budu kandidovani.

Obezbijediti softver za identifikaciju birača i izdavanje glasačkih listića. Prvo ide glasačka kutija pa skener, zbog zaštite privatnosti. Ako bude odstupanja broja izdatih listića i broja glasova, ponovo će se brojati; ako opet bude nepravilnosti, izbori se ponavljaju, birački odbori se mijenjaju i uz to će se predvid‌jeti da budu krivično odgovorni.

Članovi biračkih odbora

Razgovarali su o izboru nove Centralne izborne komisije BiH. Potrebno je uvažiti iskustva izbora u susjednim zemljama (Srbija). Nije prihvaćen prijedlog da CIK bira članove, a pogotovo predsjednike biračkih odbora.

Sve oko Izbornog zakona završiti do kraja drugog mjeseca u Parlamentu BiH; Lider HDZ-a BiH Dragan Čović da do poned‌jeljka dostavi nacrt svim stranama.

3. Ustavni sud BiH:

Do kraja aprila usvojiti reformu Ustavnog suda BiH na način da dvoje sudija bira Republika Srpska, četvoro sudija bira FBiH, a troje sudija da se bira u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Dogovoreno je da se do kraja aprila donese Zakon o izboru sudija u Ustavnom sudu BiH.

4. Budžet BiH:

Okvir je isti što se tiče izvornih prihoda + 40 miliona KM koje dolaze iz dobiti Centralne banke BiH. Ne diraju se prihodi od PDV-a i ostaju na istom nivou.

Vezano za Ekonomski program reformi dogovoreno je da Vlada Republike Srpske i Vlada FBiH dostave svoje strategije i da Savjet ministara BiH dostavi ono što njima pripada te da se to, bez izmjena, objedini u jedan dokument.

Fiskalni savjet BiH zakazati za utorak.

5. Neraspoređena sredstva:

Od akciza su prikupljena gotovo 254 miliona KM. Dogovoreno je da se taj iznos sredstava dijeli 36 odsto za Republiku Srpsku, a 64 odsto FBiH. Ostaje i dalje 10 posto sredstava za poravnanje u narednom periodu, a 90 odsto sredstava se distribuira na dosadašnji način.

Sredstva RAK-a, prikupljeno je 37 miliona KM. Od tog iznosa 10 miliona KM ide za medije (40 posto BHT, 30 posto za medije u Republici Srpskoj i 30 posto za medije u FBiH, uplaćuje se vladama da dalje raspoređuju); Iznos od 27 miliona KM se dijeli tako što se prvo izračuna koliko mora ostati Ministarstvu komunikacija i transporta BiH, a ostalo će se prebaciti entitetima za projekte.

Elektroprenos BiH, novu skupštinu zakazati za 5. februar 2024. godine i na toj skupštini usvojiti plan investicija, postavljenje upravnih odbora, izvršnih direktora i generalnog direktora u statusu v.d.-a i raspisati konkurse za te funkcije.

Zakon o Sudu

6. Sud BiH:

U Zakonu o Sudu BiH, u prelaznim i završnim odredbama, definisati tačan datum početka rada Apelacionog vijeća.

Nije dogovoreno da Zakon ide, jer ostaje i dalje neslaganje sa sjedištem Apelacionog vijeća.

Naglasiti da Sud BiH odlučuje po zakonima koje donosi Parlamentarna skupština BiH.

7. Napomena: Čitav ovaj paket dogovora će biti moguće održati samo pod uslovom neuplitanja stranaca.

Sastanku su prisustvovali: Milorad Dodik i Radovan Višković – SNSD, Nenad Stevandić -Ujedinjena Srpska, Dragan Čović – HDZ BiH, Nermin Nikšić – SDP BiH, Elmedin Konaković – Narod i pravda, Edin Forto – Naša stranka.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare