Šta znači ulazak RH u Šengen za građane BiH, posebno one iz pograničnih mjesta?

Vijesti 15. dec 202211:44 0 komentara
N1

Republika Hrvatska od 1. januara 2023. ulazi u Schengen, a ETIAS stupa na snagu od novembra iduće godine. Šta ovo tačno znači građane Bosne i Hercegovine, posebno za one koji žive u pograničnim naseljima, da li će biti rigoroznijih kontrola na granicama BiH i RH za putnike i prevoznike, pitali smo Zorana Ničena, načelnika Uprave za granicu Republike Hrvatske.

ETIAS

Ničeno: Ovaj sistem bi trebao garantirati ulazak osobama koje se preko tog sisitema prijave. Dobijete elektronsku informaciju da ste provjereni i da nema prepreka za ulazak. ETIAS potvrda vrijedi tri godine, a koštat će sedam eura. Odnosi se na sve građane trećih zemalja koje ne trebaju vizu – 63 države. Ne odnosi se na osobe mlađe od 18 godina i starije od 70 godina. O državljanima ovih zemalja prikupljaju se biometrijski podaci. Ovo bi trebalo olakšati putnicima putovanje.

Šta Schengen mijenja za građane BiH?

Ničeno: Ne mijenja ništa za građane BiH. Sistemska provjera se vrši već od 2017. godine. Skeniraju se putne isprave i provjeravaju kroz baze podataka Schengena, nacionalnih agencija i Interpola. Provjerava se i vozilo. Ti podaci kasnije služe za analitičke podatke.

Šta je s mještanima pograničnih naselja?

Ničeno: Olakšica za putnike u pograničnom režimu je da RH i BiH imaju sklopljen sporazum o pograničnom prometu. Ljudi koji putuju u pograničnom prometu neće morati ispunjavati ETIAS upitnik, ali njihov pogranični prijelaz se odnosi samo na onaj dio koji za koji imaju potvrdu.

Strožije kontrole i kontrole unutar RH?

Ničeno: Hrvatska ukida 73 granična prelaza sa Slovenijom i Mađarskom. Kontrola koja će se ustanoviti u dubini područja RH, koju nazivamo kompenzacijskim mjerama, biće usmjerena temeljem naše analize rizika na vozila i putnike koji iz nekog razloga mi smatramo da mogu biti uključeni u nezakonite migracije, prekogranični kriminal i drugi niz nezakonitih radnji. Građani se ne trebaju plašiti da će biti predmetom stalnih kontrola u dubini RH.

Ničeno je za N1 naglasio kako se mjere važe i za prevoznike, odnosno da će oni biti predmet provjera samo ako postoji sumnja da se u uključeni u neki vidi krivičnog djela. Također, poručio je kako RH redovno radi na unaprijeđenju graničnih prelaza i saobraćajnica okolo kao i povećanju broja, a sve s ciljem da se smanje gužve na istim.

Sve detalje pogledajte u videu ispod.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!