Stanivuković: Moj stav o prošlosti je bio poznat i prije poziva u Mostar

Vijesti 24. jul 202115:45 > 15:46 3 komentara
N1

Draško Stanivuković, gradonačelnik Banjaluke je reagovao nakon što su mu Mostarci otkazali pozivnicu za skokove sa Starog mosta, a sve zbog njegovoh komentara na odluku Valentina Inzka da nametne dopune o Krivičnom zakonu Bosne i Hercegovine kojima se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida.

“Poštovani, to što sam pružio ruku za bolju budućnost, ne znači da ću mijenjti stavove o prošlosti. Moj stav po ovim pitanjima je bio poznat i prije nego što sam dobio poziv da prisustvujem tradicionalnim skokovima sa Starog mosta. Smatram da ono što se desilo prije skoro 30 godina ne može i ne treba utjecati na to da danas uživamo u skokovima i zajedno gradimo mostove zajedništva i saradnje”, kazao je Stanivuković.

POVEZANE VIJESTI

Dalje je dodao da su mnogi skakači iz Mostara bili gosti na skokovima u Banjaluci.

“Moj stav je i tada bio poznat. Ja se borim protiv gušenja bilo kakvih sloboda, pogotovo kada je riječ o slobodi iznošenja ličnog stava, kao stuba demokratskog društva. U Banjaluci se tako i ponašamo, mi ne dijelimo ljude. Vi ste, da biste zadovoljili dnevno-političke potrebe, poslali ružnu poruku Banjaluci, Republici Srpskoj, ali čitavom regionu. Moja dužnost je da na ovo ne odgovorim onako kako vi želite, već da se izdignem iznad vraćanja u prošlost i nametanja koja ne donose ništa dobro. Imao sam namjeru da gledam skokove i posjetim našu sabornu crkvu u Mostaru, ako sam na skokovima nepoželjan, znam gdje to neću biti. Poštovani, mostovi su napravljeni da nas spajaju, a ne da nas dijele”, poručio je Stanivuković.

Podsjetimo, Stanivuković je jučer kazao da je Inzkova odluka najveća moguća katastrofa te kukavički potez. Takva izjava je dovela do toga da njegova pozivnica za ceremoniju skokova sa Starog mosta bude otkazana koja će se održati u nedjelju.

Tom prilikom, iz Organizacionog odbora Kluba Skakača u vodu “Mostari” su naveli da na Starom mostu 11. jula skokom bez aplauza “Mostari” obilježavaju Dan žalosti te da je Srebrenica bolna rana i uvijek će biti.