Stanovnici Istočnog Sarajeva ne bi trebali biti bez vode: VIK instalirao pumpu

Vijesti 20. sep 202119:19 1 komentar

Dobre vijesti za stanovnike Istočnog Sarajeva. Kiša koja je padala napunila je rezervoare, pa će redukcije, koje traju sedam dana biti obustavljene. Još bolja vijest za stanovništvo Gornjeg Kotorca, naselja u ovom gradu, koji nije bio u sistemu redukcija, ali nije imao vode nekoliko sedmica, jer nije bilo dovoljno pritiska. Pumpa koju je VIK Istočno Sarajevo instalirao trajno bi trebala riješiti njihov problem.

Malo duža suša za stanovništvo Kotorca u Istočnom Sarajevu znači i prestanak dotoka vode. Navkli na to pred kućom drže plastičnu burad.

Glavni dovod

“Vodovod vam doveze vodu, i vi naspete? Imamo tu burad pa sipamo, ali to je da bog sačuvaj, Nemoguće je. Mašina ne radi. Nema šta da radi jer nema vode, kad ima vode onda radi”, kazao je Adilović Meho, dodajući:

“Nije svaki dan, mi bismo se svi bunili, tako je i ljeti isto se događa i u jesen, i zimu. Svaka godina tako je”.

No već od danas situacija bi se mogla promjeniti, na samom ulasku u Kotorac zatičemo ekipu koja postavlja novu pumpu.

“Montiramo, objekat je postavljen prije par dana, objekat nove pumpne stanice koja će biti koja će biti na našem glavnom dovodnom vodu koji ne smijemo ostaviti bez vode”, istaknula je Vesna Kapetina, rukovodilac sektora za projektovanje u VIK Istočno Sarajevo.

Samo par stotina metara od Mehine kuće prije rata izgrađen je rezervoar. Nikada nije zavrešen ni pušten u funkciju.

Nastavak padavina

Iako je plan bio da se iz ovih cijevi napaja cijelo Sarajevo stanovništvo koje živi u blizini ovog objekta u blizini možda najvećeg rezervoara u BiH najčešće ima suhe slavine, zbog čega vodu čuvaju u plastičnim budaradima.

“Postojao je projekat da se Bijela Rijeka dovede do Gornjeg Kotorca, objekat je već grubo građevinski već izgrađen grubo građevinski. 10 000 kubika je zapremina tog rezervoara za naše potrebe to je veliki rezervoar, da bismo ga sada iskoristili to nije pogodno. Velika količina vode bi stajala i gubila svoj kvalitet. To je bilo rješenje za grad Sarajevo”, rekla je  Kapetina.

A rješenje za Istočno Sarajevo mora se tražiti jer su u posljednjih sedam dana zbog nedostatka vode pod redukcijom bile opštine Istočna Ilidža i I.N. Sarajevo.

“Ovom kišom, iako ona ne izgleda da je bila jakog inteziteta, ali je evidentno da smo dobili poboljšanje dotoka vode. Tilava je kraško vrelo, ima oscilacije u dotoku. U prošloj sedmici imali smo dotok od 65litara u sekundi, a dnevni prosjek je 140 litara”, navela je Kapetina.

Ni dva manja vrela Toplik i Topličina nisu mogli nadomjestiti razliku, pa se u VIK razmišlja o pojačanju kapaciteta dovodeći vodu iz Kijeva. No trenutno stanovnicima Istočnog Sarajeva pomoći će nastavak padavina.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare