Stanovnici Vogošće do Sarajeva, umjesto 20 minuta, putuju i sat vremena

Vijesti 14. apr 202319:56 1 komentar

Umjesto 20 minuta, nerijetko se vozači iz Sarajeva do Vogošće voze duže od 40 minuta - ponekad i sat vremena. Izgradnja I transverzale trebala bi riješiti ovu situaciju, samo je pitanje kada će taj projekat biti realiziran. Osmišljen je prije 50 godina.

Nepregledna kolona vozila na ulazu u Vogošću su česte slike u periodu kada se radnici vraćaju sa poslova iz Sarajeva. U jutarnjim satima situacija ista – samo u drugom smjeru.

Zbog gužvi i saobraćajnog opterećenja pješaci ponekad brže od automobila pređu određenu dionicu puta. Sve će se to promijeniti izgradnjom prve transverzale, a tada će se iz Sarajevo do Vogošće voziti 4-5 minuta.

Izgradnja I transverzale, koja je u toku, značit će svima. Ilma Numanović iz Vogošće ide u Srednju medicinsku školu Jezero. Mnogo vremena provede u automobilu, čekajući u nepreglednoj koloni.

“Inače krenem oko 7 ujutro i treba mi sat vremena da dođem. To bi puno promijenilo i pomoglo mi da puno brže dođem”, rekla je ova srednjoškolka.

To je zamisao projekta I transverzale. Izgradnja tunela u toku, a plan je da u naredne dvije godine bude završen. Projekat planiran u tri faze, odnosno radi se o izgradnji tri dionice.

“Gradit ćemo i kružni dole na glavnoj magistrali ispred salona automobila koji imaju na saobraćajnici, preko puta Bara, tu će biti kružni tok i desno će se skrenuti uđete na prvu transverzalu imate kilometar i 200 m saobraćajnice četiri trake, prolazimo kroz tunel i onda imamo 700 metara saobraćajnice do Hotonja tu ćemo imati kružni tok i priključak na trenutnu magistralnu saobraćajnicu”, kazao je Adnan Šteta, ministar saobraćaja KS.

Imovinsko pravna pitanja usporavaju proces. Ova kuća zaustavila je izgradnju prvog dijela dionice. Vlasnici objašnjavaju da u narednih par mjeseci očekuju rješenje jer se sudski proces privodi kraju. Optimističan je i ministar.

“Očekujemo da ćemo dobiti dozvolu građevinsku u prvom dijelu, dakle od američke ambasade do Braće Begić prvih 800 metara tu su dva tri predmeta sporna, pa da krenemo i tu graditi”, dodao je.

Mnogo ovakvih slučajeva morat će biti riješeno. Prema dokumentaciji izazov je izvršiti potpunu eksproprijaciju ukupno 77 parcela. Načelnik Vogošće ovaj projekat smatra krucijalnim za razvoj općine.

“Mi postupamo u skladu sa projektnim zadacima i glavnim projektom koji dobijemo s viših nivoa dakle KS. Zadnja urbanistička saglasnost koju sam ja potpisao dobili smo zahtjev za eksproprijaciju, ušli smo u katastar pronašli smo ko je vlasnik. Veliki dio je riješen, ostaje jedan mali dio spornih lokacija da se još riješi”, rekao je Migdad Hasanović, načelnik Općine Vogošća.

Taj proces obično ide sporo jer ponekad vlasnici nisu zadovoljni ponuđenim iznosom. Sve završi na sudu, a sudski procesi ne traju kratko. Građani Vogošće nadaju se najboljem.

Projekat prve transverzale datira još iz 1985. godine. Kada se on završi ovakve slike bit će prošlost.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare