Stari Grad odlučuje: Neki ne vjeruju u nevinost Hažibajrića, većina želi da ode

Vijesti 23. jul 202313:14 0 komentara
N1/F.Z.

Na području općine Stari Grad, jutros je otvoreno 46 biračkih mjesta na kojima će 36.193 glasača imati priliku da se izjasni da li su „za“ ili „protiv“ opoziva načelnika te općine Ibrahima Hadžibajrića. Općinsko vijeće Stari Grad Sarajevo donijelo je 12. juna Odluku o pokretanju opoziva općinskog načelnika nakon što je Ibrahim Hadžibajrić uhapšen 9. maja ove godine u policijskoj akciji „Start“. Građani ove općine su podijeljenog mišljenja, ali su izašli na referendum.

“U slučaju da bude izglasan opoziv, komisija mora čekati glasačke listiće iz inostranstva u roku do 10 dana, a nakon toga Općinsko vijeće ima mjesec dan da potvrdi rezultate, odnosno pošalje CIK-u koji potvrđuje. Ukoliko bue opozvan, u roku od 60 dana raspisuju se novi izbori, a ukoliko ne bude, načelnik ostaje u svom mandatu do kraja izbora”, kazali su za N1 iz komisije.

Građani koji su izašli na referendum kazali su za N1 kako je to, prije svega, njihova obaveza. Neki ne vjeruju u nevinost Ibrahima Hadžibarjića, drugi smatraju kako je vrijeme da na tu poziciju dođe neko mlađi i iskusniji. Opširnije u videu ispod.

Prvi rezultati očekuju se sedam sati nakon zatvaranja biračkih mjesta, a drugi rezultati narednog dana do 19.00 sati, kada će biti prebrojani glasovi dobijeni putem mobilnih timova, glasanje u odsustvu. Konačni rezultati će biti najkasnije 30 dana od održavanja referenduma.

Načelniku Općine Stari grad Ibrahimu Hadžibajriću je produžen pritvor za još dva mjeseca 9. juna. Za šta se sve tereti pročitajte ovdje.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!