State Department o odluci NSRS: Opasna eskalacija secesionističkih prijetnji

Vijesti 29. jun 202316:32 0 komentara
Fena/ilustracija

Američki State Department se oglasio o usvajanju zakona po kojem se suspenduje sprovođenje odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovina na prostoru entiteta Republike Srpske, navodeći da ovakva odluka Narodne skupštine Republike Srpske ugrožava vladavinu prava i strabilnost u zemlji te predstavlja “opasnu eskalaciju secesionističkih prijetnji”.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je ove sedmice zakon kojim se poništavaju nadležnosti Ustavnog suda u entitetu. Ovaj zakon krši Ustav Bosne i Hercegovine i protivan je Dejtonskom mirovnom sporazumu. Prkošenje Ustavnom sudu ugrožava ne samo vladavinu prava već i stabilnost, sigurnost i prosperitet Bosne i Hercegovine. U kombinaciji sa antidejtonskom retorikom nekih lidera Republike Srpske, zakon predstavlja opasnu eskalaciju secesionističkih prijetnji”, navodi se u saopćenju na stranici State Departmenta.

Sjedinjene Države snažno podržavaju teritorijalni integritet, suverenitet i multietnički karakter Bosne i Hercegovine. Nastavit ćemo smatrati pojedince uključene u aktivnosti koje su u suprotnosti s Dejtonskim mirovnim sporazumom odgovornim za njihove postupke”, dodaje se.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!