Stevandić o optužbama IGK: Teško ćete naći čistiju ratnu prošlost od moje

Vijesti 17. aug 202317:04 2 komentara
N1

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske, Nenad Stevandić odbavio je i demantovao navode Instituta za istraživanje genocida Kanada koje je protiv njega podnijelo krivičnu prijavu Tužilaštvu Bosne i Hercegovine i zatražilo od visokog predstavnika njegovu smjenu.

Stevandić je sve navode iz saopštenja IGK nazvao “nastavkom podmetanja i laži”, tvrdeći da će se teško naći čistija ratna prošlost od njegove.

“Sve je to recikliranje starih laži. Više puta je bilo sličnih pokušaja i nikad nije bilo ni najmanjeg osnova kao što nema ni sad. Potpuni je idiotizam da se kao osnov žele upotrijebiti Schmidt ili američke sankcije. To je samo još jedan vid pritiska i pokušaj da se onesposobe oni koji vode, predstavljaju i brane Republiku Srpsku. Teško će se naći čistija ratna prošlost od moje. Lažima se istina ne dokazuje, već upravo suprotno što će se i ovaj put desiti. Sa velikim ponosom i mirom podnosim i raskrinkavam sva podmetanja i laži”, stoji u pisanoj reakciji Stevanduća.

Podnesena krivična prijava protiv Nenada Stevandića, upućen poziv Schmidtu

Podsjetimo IGK danas je saopštio da traži od visokog predstavnika upotrebu bonskih ovlašćenja, smjenu i sankcionisanje Stevandića zabranom političkog djelovanja. Kako tvrde, osnov za to je stavljanje predsjednika NSRS na američku crnu listu.

Drugi razlog koji su naveli je njegova ratna prošlost. Kako je saopšteno, IGK posjeduje dokaze o izvršenom ratnom zločinu i zločinu protiv čovječnosti koji se ogledaju u učešću Stevandića, kao komandanta “Srpskih odbrambenih snaga” u Kotor Varošu u maltretiranju, prisilnom zatvaranju Bošnjaka, vršenju racija po njihovim kućama i njihovom odvođenju u koncentracione logore na području te opštine. Zbog toga su, protiv Stevandića podnijeli i krivičnu prijavu Tužilaštvu Bosne i Hercegovine.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare