Stevandić za N1: RS se najbolje otcjepljuje ukidanjem

Vijesti 13. apr 202118:56 > 14. apr 2021 11:19 11 komentara
Nenad Stevandić
Nenad Stevandić (N1)

Nenad Stevanović, lider stranke Ujedinjena Srpska, za N1 je rekao da bilo kakav razilazak u BiH ima smisla samo ako je u miru. U svjetlu izjava koje su došle od Janeza Janše i Boruta Pahora, Stevandić je kazao da niko nije neobavješten o tome šta se dešava u BIH.

Nedavno je izjavio da bi Denis Bećirović, Bakir Izetbegović, Šefik DŽaferović, a pogotovo Željko Komšić, prema modelu hapšenja koje zagovara Bećirović “ukoliko neko krene u rušenje ustavnog poretka”, već trebalo da budu na “dugogodišnjoj robiji”. Spomenuo je kako Ujedinjena Srpska ima knjigu uvreda, koja ima preko 500 stranica, te kako je zagovaranje ukidanja RS – kršenje Ustava BiH.

Komentarišući navodni ‘non paper’ – Stevandić je rekao:

“Bilo kakav razilazak ima jedino smisla ako je miru. Pahor, Janša, drugi političari, ljudi u EU nisu neobavjiešteni šta se dešava u BiH. Mi mislimo da možemo da sijemo poruke mržnje, i da onda odemo van BiH i pričamo o suživotu. Ta se retorika ovdje nije prekinula”, izjavio je Stevandić.

Sve što se radi u BiH se primijeti – istakao je.

“To što nekada dobijemo neku podršku iz Britanije – to ne znači da se mi ovdje ne svađamo, podmećemo i slično. BiH mora da napravi ravnotežu između unitarizma i separatizma. Ako pokušate da ukinete RS – dobit ćete odgovor za njeno otcjepljenje”.

“RS se najbolje otcjepljuje ukidanjem”

“Govorio sam da se ona najbolje otcjepljuje ukidanjem”, dodao je Stevandić.

Iako se na sjednici Parlamentarne skupštine BiH održanoj prošle sedmice trebalo glasati o smjeni ministra za ljudska prava i izbjeglice Miloša Lučića, ta tačka je skinuta sa dnevnog reda. Zbog čega? Treba li smijeniti Lučića? Ili treba smijeniti kompletan Savjet ministara, koji nije odgovorio zadatku pred kojim se našao?

“Nemoguć je koncept u BiH. Ne postoje neke atmosfere uvažavanja, uvažavanja rezultata. Težnja SDA da izabere partnere iz RS dovela je do nemoguće situacije. Ako se tako nastavi – nijedan Savjet ministara neće imati šanse u budućnosti”, rekao je Stevandić.

“Ovdje i mala djeca znaju da su entiteti napravili BiH, a ne BiH entitete. Mi smo robovi političkih tema. Ne možemo da ne odgovorimo iz RS”, dodao je Stevandić.

Imao je niz komentara na saopštenja iz SDA, za koje je kazao da sadrži prijetnje. Istovremeno je rekao da Ujedinjena Srpska nije ekstrmistički nacionalna grupa, nego stranka koja raste onoliko koliko je narod podržava.

Donosimo snimak kompletnog gostovanja.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare