Stigao odgovor: Memorijalni centar odbio zahtjev Vlade RS da oda počast žrtvama u Potočarima

Vijesti 22. maj 202413:38 0 komentara
Muhamed Mađar/Anadolija

Nakon što je Vlada Republike Srpske najavila sjednicu za sutra (23. maja) u Bratuncu kao i polaganje vijenaca i odavanj počasti srpskim žrtvama iz rata, ali i odobrenje od Memorijalnog centra Potočari za odavanje počasti žrtvama Srebrenice, Emir Suljagić, direktor Memorijalnog centra Srebrenica uputio je danas dopis u kojem je naveo da se za tu posjetu ne mogu osigurati uslovi imajući, kako je naveo, u vidu stavove i politiku tamošnje vlade o genocidu počinjenom u Srebrenici nad Bošnjacima "zaštićene zone" UN-a.

“Ako predsjednik i predstavnici Vlade RS insistiraju da odaju počast žrtvama iz perioda 1992-1995. godine, mogu to učiniti na putu do Srebrenice, pa tako konkretno u Srebrenici, mogu položiti cvijeće na školskom igralištu ispred osnovne škole gdje je u aprilu 1993. godine usljed artiljerijskog napada VRS ubijeno 74 Bošnjaka iz Srebrenice i Podrinja, a više od 100 njih ranjeno. Ukoliko to već ne žele uraditi u Srebrenici, Vlada RS može stati i položiti cvijeće ispred magacina Zemljoradničke zadruge u Kravici, gdje su pripadnici specijalne brigade policije MUP-a RS ubili više od 1.300 zarobljenih Bošnjaka civila iz enklave Srebrenica”, napisao je Suljagić u dopisu.

Dalje navodi da, ako su nestrpoljivi i ne mogu čekati, onda što prije mogu u Vlasenici skrenuti u Sušicu gdje je, kako kaže, više od 8.000 ljudi prošlo kroz logor pod nadzorom civilnih i vojnih vlasti RS.

“Ako dolaze iz pravca Zvornika onda predlažemo da to urade u Pilici, u Domu kulture, gdje je 16. jula 1995. godine, bacanjem bombi i vatrom iz automatskog oružja ubijeno oko 700 zarobljenih Bošnjaka civila iz enklave Srebrenica”, poručio je na kraju Suljagić.

Podsjećamo, Vlada RS je polaganje vijenca i sjednicu u Bratuncu zakazala za 23. maj kada se inače održava i glasanje o Rezoluciji o Srebrenici na Generalnoj skupštini UN-a. Tom prilikom je predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik zatražio i odobrenje od Memorijalnog centra Potočari za polaganje vijenca i žrtvama Srebrenice rekavši da je on već bio u Potočarima i položio vijence.

“U četvrtak će biti sjednica Vlade RS i mi ćemo položiti cvijeće na srpskom groblju u Bratuncu. Obratili smo se Memorijalnom centru u Potočarima da omogući da delegacija Vlade RS i u Potočarima položi vijenac i nakon toga bi održali sjednicu vlade i rukovodstva RS u Srebrenici sa zaključcima koje ćemo mi kreirati u međuvremenu. Još nismo dobili odgovor od njih. Oni misle da je to provokacija, to nije provokacija”, rekao je jučer Dodik u izjavi za medije.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

BONUS VIDEO

POVEZANE VIJESTI

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!