Stigla sezona: Znate li kako prepoznati domaće jagode na tržnicama?

Vijesti 23. maj 202319:39 0 komentara
N1

Miris, boja peteljke i oblik, pokazatelji su da li je jagoda domaća. Na sarajevskim tržnicama prodavači garantuju da prodaju samo domaće, uglavnom hercegovačke. Provjerili smo kakva je ponuda i da li su cijene jagoda pristupačne.

Proljeće je vrijeme za jagode. Slatke, sočne, mirisne, te odličan izvor vitamina, minerala i antioksidanata. Na pijacama u Sarajevu, prodavači garantuju da su jagode na njihovim štandovima, sigurno – domaće.

“Jagode koje prodajemo su hercegovačke, iz Ljubuškog, a cijena je sedam maraka, domaće, slatke jagode. Može se naći i neka jeftinija, ali to su lošije sorte, koje daju puno prihoda, ali loš je kvalitet”, kaže tregovac Haris Omeragić.

Cijene variraju u zavisnosti od sorte, a uglavnom se kreću od tri marke po korpici do osam maraka. Kako izabrati one najbolje i biti siguran da su svježe i domaće, Omeragić objašnjava: “Možda je najlakše po onoj peteljci, da je zelena peteljka, svježa, kao da ima onaj cvijet. Kad je to svježe onda je to naša domaća jagoda. Da je neka koja dolazi izdaleka onda bi se to vidjelo, bilo bi suho.”

Potvrda za domaći proizvod, zasigurno je miris, kaže prodavačica Amra Kihić.

“Ima divan miris, divnu slast, nema dalje. Naše su jagode krasne, neprskane, slatke, svježe”, dodaje Kihić.

Kupaca ima, potražnja je dobra, potvrđuju trgovci. Međutim, nisu svi kupci zadovoljni ponudom. Nekima je dosta skupo, a neki su skeptični i misle da su jagode, ipak prskane.

“Skupe, preskupe. Ja sam penzioner, ne bih mogla kupiti sebi. Ali, eto, kupit ću za priju”, kaže nam jedna sagovornica.

Čekamo ih cijelu godinu, pa kada stignu na tržnice, izdvojit ćemo ponekad i malo više novca za njih. Bilo da ih jedemo sa šlagom ili čokoladom, kao dodatak kolačima ili kao užinu, jagode su u proljeće nezaobilazno voće.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!