Stigle osude imamovih izjava o SPC, da li je šteta već načinjena?

Vijesti 03. feb 202317:32 13 komentara

Skandalozne i neprimjerene izjave imama iz Prijedora i dalje nailaze na osudu javnosti. Poređenje Srpske pravoslavne crkve sa sektom, a Svetog Save sa fašizmom ocjenjuje se kao govor mržnje, a sve istražuje i nadležno tužilaštvo. Nakon što su izjave osudili Međureligijsko vijeće, Mitropolija dabrobosanska, Islamska zajednica i mnogi drugi, poput građana samog Kozarca, imam se danas izvinio. No, je li šteta načinjena?

Nije baš često da jedan vjerski službenik govori o drugoj vjeri. Posebno na ovaj degutantan način kako je to bilo u Kozarcu

“To je čovjek na čijem učenju i ideologiji je začeta jedna sekta, koju mi ovde dobro poznajemo.To je Srpska pravoslavna sekta. Tu mi možemo naći apsolutne korijene ovome fašizmu kojem mi danas živimo od strane naših pravsolavnih komšija”, kazao je Amir Mahić, imam iz Kozarca.

Za imama je Sveti Sava kontroverzna ličnost, lažni prosvetitelj, začetnik mržnje prema drugima. Nakon bure reakcija javnosti, političara, ali i osuda građana, policija i tužilaštvo su pokrenuli postupak protiv imama zbog sumnji u raspirivanje govora mržnje i vjerske netrpeljivosti.Islamska zajednica BIH provešće disciplinski postupak protiv imama. Sam efendija Mahić danas se na hutbi izvinio.

“U nekim zaključcima sam očito bio preoštar i zbog toga ako su moje riječi bilo koga uznemirile ili povrijedile, koristim ovu priliku da uputim iskreno javno izvinjenje. Izražavam svoje kajanje zbog toga. Žaljenje onima koji se osjećaju uvrjeđenim, te pozivam sve nosioce javnih funkcija i institucija da ovo ne zloupotrebljavaju i ne koriste u dnevno političke svrhe dajući tome političku dimenziju”.

Oglasio se i Rijaset Islamske zajednice. “Vjerska osjećanja se ne smiju vrijeđati, stava su, izjave su neprimjerene i nepotrebne.”

Međureligijsko vijeće osudilo je ovakve izjave, traže izvinjenje, mitropolit dabrobosanski Hrizostom kaže da je to sijanje mržnje u javnom prostoru, a zbog sličnih izjava u prošlosti istupio je iz Međureligijskog vijeća.

Zbog svega pet episkopa Srpske pravoslavne crkve u otvorenom pismu traže izvinjenje od Islamske zajednice, da se ograde od kako kažu “beskrupuloznih, besramnih tvrdnji i izjava” efendije Mahića, kako bi pokazali da je to stav pojedinca, a ne Islamske zajednice BIH. Mitropolit Hrizostom je obavijestio danas članove Skupštine Međureligijskog vijeća u BiH da sa 31. januarom prekida članstvo u postojanju i radu Vijeća sve dok Vijeće ne “ozdravi”.

“Za osudu je to, treba da vidimo šta će reći islamska zajednica. Sijati otrov, koji je opasan, sigurno će da zatruje, kada vidite da djeca od 10-12 godina nose ratne zastave, pokliče zakolji, ubij Srbina”, kaže mitropolit SPC-a Hrizostom.

Gradonačelnik Prijedora najavio je vanrednu sjednicu Skupštine zbog neprimjerenih izjava kozaračkog imama. Ogradila se i potpredsjednica ovoga tijela Azra Pašalić, pozivajući na uvažavanje svih.

“Ograđujem se, želim da se ovakva stavr nikada ne ponavlja, bar iz mog naroda. Ja jesam Bošnjakinja, moja vjera jeste islam, ali želim da kažem da ta vjera, kao i ostale nikada ne propagira ovako nešto što će vrijeđati osjećanje drugog naroda, moraš poštovati drugog i drugačujeg. Ovo nije taj Prijedor kojeg mi gradimo”, kaže Azra pašalić, potpredsjednica Skupštine grada Prrijedora.

Ne gradimo takav ni Prijedor, ni Kozarac, jednoglasni građani u osudi.

“To je za svaku osudu.”

“Mržnja nikome nije donijela dobro.”

“Ne glavnog imama u Kozarcu, nego glavnih imama u državi nije mjesto da pričaju ono što im ne dozvoljava moral, etika…”

“Nije korektno da se priča da je SPC sekta, to je vaša božija kuća…”

Imamov nastup su osudili i brojni političari, uglavnom srpski. NO, Islamska zajednica odbacila je sve insinuacije kojima se ovaj događaj želi predstaviti kao dio planskog djelovanja, kako vjerskog tako i političkog vođstva bošnjačkog naroda. Riječ je, isključivo, o ličnom stavu iza kojeg ne stoji Islamska zajednica i njeni zvanični organi, naglašavaju u saopštenju.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare