Stojanović o posljednjem susretu sa Savčićem: Dogovorio je da se preda u 22 sata

Vijesti 29. sep 202114:41 > 14:47 3 komentara
N1

Advokat Miodrag Stojanović kazao je kako nema kontakta sa svojim branjenikom Milomirom Savčićem koji je u bijegu od 9. augusta ove godine, a tereti se kao nekadašnji komandant 65. zaštitnog motorizovanog puka VRS pomagao u genocidu u Srebrenici. Naveo je i to kako ne zna gdje se Savčić nalazi.

Stojanović je rekao kako je sa Savčićem dolazio tri puta u Sarajevo na saslušanje. Jednom zato što prvobitno davanje iskaza nije snimljena do kraja.

Za naredbe za pretres o kojima se priča ovih dana kaže da ne zna da li su postojale jer njemu niko ništa nije rekao. Ali, slutio je da se nešto sprema kada je u pitanju hapšenje njegovog klijenta.

“Moj posljednji kontakt s generalom Savčićem bio je tog dana kada sam usmeno obaviješten, nakon ročišta ovdje na kojem je traženo da se mjere zabrane zamijene pritvorom, da su donijeli tu odluku. Sud me oko 15:10 sati obavijestio da su donijeli odluku da mu se određuje pritvor. Morao sam stati autom, izludio sam. Mislio sam da je to nemoguće. Nisam mogao voziti do Bijeljine. Zašto su na onda pustili s ročišta da odemo?”, kazao je Stoajnović.

Nakon toga obavijestio je Savčića i sreo se s njim u Bijeljini oko 18:40 sati.

“Tada me zvala sudska policija da me obavijeste da su krenuli da ga uhapse. Razgovarali su s njim preko mog telefona. Oni su bili fer i korektni. Rekli su da im ne treba spektakl, da dolaze i da mu daju vremena da se pozdravi sa familijom, spakuje itd. On je rekao uredu, ali da ne dolaze prije 22 sata da može to sve obaviti. Oni su rekli da je to ok”, prisjetio se Stoajnović.

Ipak, sudska policija nije pronašla Savčića na adresi. Sid BiH je donio odluku o raspisivanju međunarodne potjernice 10. augusta. Iz MUP-a Srbije oglasili su se saopćenjem u kojem su naveli da se Savčić ne nalazi u toj zemlji.

“U 22:40 dobio sam informaciju od njegove supruge da je general Savčić otišao u Sarajevo da se preda i od tada nemam kontakt s njim. Ne znam gdje je. Na njegov broj se niko ne javlja i nisam pokušao da ga dobijem. Šta se desilo – ne znam”, rekao je Stojanović.

Podsjetimo, suđenje Savčiću počelo je 10. februara 2020. godine kada se izjasnio da nije kriv.

“Optuženi Milomir Savčić tereti se da je planirao, komandovao i nadzirao aktivnosti pripadnika 65. ZMTP VRS i Bataljona vojne policije prilikom zarobljavanja i zatvaranja više stotina muškaraca bošnjačke nacionalnosti na više lokacija na području Nove Kasabe, te njihovom nezakonitom zatvaranju, zlostavljanju i ubistvima”, kazali su iz Tužilaštva BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare