Stojanović: U SDP-u postoje pojedinci koji bi sa SDA u koaliciju

Vijesti 18. jan 202318:28 0 komentara
N1

Zastupnik SDP-a u Skupštini Kantona Sarajevo, ali i predsjednik Kluba Srba u Domu naroda Parlamenta Federacija Bosne i Hercegovine Igor Stojanović kazao je kako ne postoji namjera ili inicijativa stranaka Osmorke da odgovore na poziv SDA za formiranje široke probosanske koalicije, ali da postoje pojedinci i u SDP-u koji bi željeli da s njim budu u koaliciji. "Smatram da su ti pojedinci možda više vođeni ličnim interesima i željom za vlašću, a ne suštinskim promjenama", rekao je Stojanović za N1 dodavši kako su možda podlegli i pritisku javnosti.

Poruka SDA: “Pomirite se da niko s vama ne želi formirati većinu”

Govoreći o formiranju vlasti na nivou FBiH rekao je kako očekuje da će to uslijediti nakon što se formira Vijeće ministara BiH i Vlada KS. Ipak, očekuje i da će visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt riješiti ovu situaciju.

“Schmidt je svojim odlukama predvidio neke stvari jer je razmišljao samo o Klubu Hrvata, a ne Klubu Bošnjaka. Da je ostalo staro pravilo Osmorka bi već formirala vlast”, rekao je Stojanović u Danu uživo.

Komentirajući mogućnost da ne dođe do formiranja vlasti, odnosno da Vlada FBiH u sadašnjem sastavku koja je u tehničkom mandatu već četiri godine, nastavi egzistirati, Stojanović je rekao da bi to bilo “katastrofalno za građane FBiH, ali i BiH”.

“U toj Vladi već dugo nemate ministara koji su preminuli i ne mogu biti zamijenjeni, nemate dogovor među političkim subjektima koji trenutno čine vladu, nemate većinu u parlamentima. To bi bio prostor za manipulacije, lopovluk i kriminal”, naveo je.

Uputio je i poruku SDA.

“Da li jedna stranka koja ima 52-53 posto većine samo u jednom klubu treba blokirati formiranje vlasti? Ili pronađite partnere ili pomirite se s tim da niko s vama ne želi formirati većinu. Nemate većinu”, rekao je Stojanović u programu N1.

“Osmorka u FBiH kompaktna”

Govoreći o izboru potpredsjednika Doma naroda Parlamenta FBiH gdje nije izabran kandidat iz Kluba Bošnjaka, kazao je kako je to “politička praksa koju su uspostavili delegati SDA još 2014. godine kada su, iako je najviše delegata iz Kluba Srba predložilo Slavišu Šućura koji je dobitnik Zlatnog ljiljana, SDA glasala za SNSD-ov prijedlog”.

“SDA stalno igra na bazi patriotizma u vezi vojnika ARBiH bio je to argument koliko ih to ne zanima. Ni tada nisu prekršena nikakva pravila”, kazao je.

Na pitanje da li je suspendovana volja Kluba Bošnjaka, odgovorio je: “Mislim da volja Kluba Bošnjaka da, većine delegata, ali pričati da su Bošnjaci delegitimizirani ili oštećeni – ne mogu se složiti”.

Istakao je kako je jučerašnja sjednica pokazala kako je Osmorka kompaktna jer je sve prošlo glatko na bazi dogovora Osmorke i HDZ-a. Neke odluke su, dodaje, donesene dvotrećinski.

“Većina u Domu naroda je stabilna”, naveo je.

Hoće li opstati koalicija Šestorka-HDZ-SNSD?

“Smatram da hoće ako se bude radilo nešto korisno za državu. Ako se ostane na ovom načinu rada od prije četiri godine i ista retorika, onda ću i ja insistirati da se raspadne takva koalicija. Očekujem da se radi konkretno kako bi država imala korist i pomak. Retoriku SNSD-a smatram pravdanjem glasačima”, rekao je Stojanović.

Za premijera KS naveo je kako očekuje i smatra da to bude neko iz stranaka Trojke poručivši kako imaju većinu za formiranje Vlade KS.

Demantovao je da se usprotivio da Kenan Magoda bude ministar kulture KS te naveo kako će tu odluku, ako Trojka/SDP odluče, podržati.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!