(FOTO) Stoltenberg: Zabrinuti smo zbog secesionističke podjele i retorike, kao i utjecaja Rusije

Vijesti 20. nov 202309:36 3 komentara
F.Z. / N1

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenerg jutros se sastao sa predsjedavajućom Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjanom Krišto i članovima Vijeća ministara.

Nakon održanog sastanka Borjana Krišto i Jens Stoltenberg obratili su se na konferenciji za medije.

Stoltenberg je na početku svog obraćanja zahvalio se Krišto na toplim riječima dobrodošlice.

“Danas smo razgovarali o sigurnosnoj situaciji u vašoj zemlji i regionu. Saveznici snažno podržavaju suvernitet i teritorijalni integritet vaše zemlje. Zabrinuti smo zbog secesionističke podjele i retorike, kao i vanjskog utjecaja, posebno utjecaja Rusije. To prijeti da potkopa stabilnost i da oslabi reforme. Svi lideri moraju raditi na jedinstvu i napretku”, kazao je.

F.Z. / N1
F.Z. / N1
F.Z. / N1
F.Z. / N1
F.Z. / N1
F.Z. / N1
F.Z. / N1
F.Z. / N1
F.Z. / N1
F.Z. / N1
F.Z. / N1

Potom je dodao:

“Nama je izuzetno važno i predani smo stabilnosti i sigurnosti u ovom regionu. NATO je predan godinama stabilnosti u vašoj državi. I stoga produbljujemo našu saradnju i politički dijalog. NATO štab Sarajevo pruža podršku misiju Evropske unije Altea. NATO i saveznici ostaju potpuno predani uspjehu te misije i pozdravljamo jednoglasno usvajanje produžetka misije od strane Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda.  Mi podržavamo vaša reformska nastojanja, uključujući i paket za izgradnju odbrambenih sposobnosti”.

Na kraju je istaknuo kako želi pohvaliti BiH na uspjesima koje postigla na putu ka Evropskoj uniji.

“To će zapravo jačati vaše sposobnosti u odgovoru na prirodne i druge katastrofe, cyber odbranu. NATO ostaje predan pružati podršku BiH na njenom evroatlantskom putu. Svaka zemlja ima izabrati svoje vlastite i sigurnosne aranžmane bez miješanja sa strane. Ja želim pohvaliti BiH na uspjesima koje postigla na putu ka Evropskoj uniji”, zaključio je Stoltenberg.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare