Štrajk prosvjetara ZHK: “Kolega početnik s većom platom nego ja nakon 27 godina”

Vijesti 09. jan 202319:19 0 komentara
N1

Drugo polugodište u srednjim školama Zapadno-hercegovačkog kantona umjesto nastavom počelo je generalnim štrajkom prosvjetnih radnika. Od danas pa do daljnjeg nastave nema u sedam srednjih i dvanaest osnovnih škola. Razlozi za štrajk su nepotpisivanje kolektivnog ugovora, te nepostizanje dogovora o povećanju plate koja je, kako tvrde, njihova najbolnija tačka. Nadaju se što bržem okončanju pregovora s Vladom kako bi učenici što manje ispaštali zbog neodržavanja nastave.

Prvog dana drugog polugodišta hodnici i klupe u školama širom zapadne Hercegovine prazni. Učenici na produženom odmoru, na vratima obavijest o štrajku. Razlozi isti i u srednjim i osnovnim školama. Traže potpisivanje kolektivnog ugovora i povećanje plate.

“U ovom trenutku naša plaća nije dostatna za nekakav kvalitetan život, tražili smo povećanje plate sukladno sa troškovima života jer svjedoci ste da je inflacija jako podivljala i da je sa našim primanjima nemoguće živjeti. Plaća početnika profesora u srednjoj školi je 1080 KM, a prosječna federalna je oko 1080 KM”, istakla je Ivona Glavaš, predsjednica Sindikata Gimnazije fra Dominik Mandić.

Početkom prošle godine, podsjećaju prosvjetni radnici, dobili su povišicu od 10 posto.

“Mi uvijek dobijemo povećanje plaće nakon dugih traženja, pa tad to već bude nedostatno zbog stalnih povećavanja životnih troškova, naš položaj je takav da u ZHK kolega početnik ima veću platu nego ja koji imam 27 godina staža?”, pita se Slaven Ljubić, predsjednik Nezavisnog sindikata usposlenih u osnovnim školama ZHK.

Više od godinu dana prošlo je otkako je potpisan Sporazum kojim je obećano potpisivanje Kolektivnog ugovora do 1. marta prošle godine. Upozoravali su na rokove, pozivali na razgovore, no na kraju su dobili verziju Kolektivnog ugovora kojim su im , kako tvrde, predviđena manja prava nego što ih imaju po Zakonu o radu.

Prosvjetni radnici, podsjećaju iz Nezavisnog sindikata nemaju mogućnost napredovanja, korištenja stimulacija, sistem nagrađivanja za postignute rezultate i slično, no ipak se nadaju da će do kompromisa u pregovorima doći u njihovu korist kao i u korist učenika koji su i ove kao i prošle godine ponovo bez nastave.

Prošlogodišnji štrajk trajao je 16 radnih dana. Više detalja u priči Đenane Kaminić – Puce.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!