Štrajk upozorenja u FBiH: Bihaćki ljekari traže veće plate i bolje uslove

Vijesti 26. okt 202311:15 0 komentara
Anadolija

U organizaciji Saveza strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije danas je u svim javnim zdravstvenim ustanovama na teritoriji bh. entiteta Federacija Bosne i Hercegovine održan polusatni štrajk upozorenja, javlja Anadolu.

U dva navrata su tražili ujednačavanje prava doktora medicine i stomatologije, prije četiri i prije dva mjeseca, i to zbog trenutnih razlika plata u ovom entitetu do 50 posto.

Rad na pola sata prvi su obustavili bihaćki ljekari u Kantonalnoj bolnici “Dr. Irfan Ljubijankić” iz koje, osobito oni mladi, masovno odlaze u zapadne zemlje.

Ne iznenađuje ih to ako se, kažu, uzme u obzir da su među najmanje plaćenim u Federaciji BiH.

“Smatram da je sramotno da ljekari u malim i udaljenim kantonima kao što je Unsko-sanski ili Posavski imaju daleko manje plate u odnosu na kolege koji su u većim centrima. Nismo zavidni, želimo da imaju velika primanja, ali želimo i da se naš rad vrednuje. Mi na 100.000 stanovnika imamo oko 130 ljekara, dok Kanton Sarajevo na isti broj ima 320 ljekara. To govori da imamo otprilike tri puta više posla za manje novca”, izjavio je Amir Rekić, predsjednik Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije USK-a.

U Ljekarskoj komori predviđaju da će do 2025. godine više od 30 ljekara bolnice u Bihaću otići u penziju, a kako oni mladi zbog prisutnih problema sve više odlaze, postavlja se pitanje među građanima ko će ih liječiti.

“Podatak da su pojedini Domovi zdravlja u samo posljednjih nekoliko mjeseci ostali bez pet ljekara govori dovoljno. Svi polaze od plate, ali nije sve ni u tome. Nama se uskraćuju i mogućnosti specijalizacije, edukacije, rješavanje osnovnih egzistencijalnih pitanja”, ističe mladi ljekar Faruk Ajdinović.

Plata ljekara opšte prakse u Bihaću iznosi 2.050 KM, dok ljekar specijalista starta sa 2.400 KM.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Pročitajte više

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!