Strani mediji: ‘Najdublje izvinjenje’ Nizozemske, ‘neuspjeh i sramota’ Europe

Vijesti 11. jul 202214:40 > 14:59 0 komentara
F.Z./N1

Hiljade okupljenih u Memorijalnom centru Potočari danas na zadnjem ispraćaju 50 identificiranih žrtava genocida u Srebrenici, jedinom potvrđenom genocidu u Europi nakon Holokausta, prenose respektabilni strani mediji. Uz mnogobrojne poruke svjetskih i domaćih zvaničnika povodom 27. godišnjice, ističe se ona vlasti Nizozemske - “najdublje izvinjenje” porodicama žrtava. Predstavnici Europske unije priznaju – Srebrenica je “neuspjeh i sramota” Europe.

Prenoseći agenciju AP, Washington Post u tekstu posvećenom godišnjici genocida u Srebrenici prenosi ispovijesti članova porodica, koji danas na vječni počinak ispraćaju svoje najmilije. Jedan od njih je Idriz Mustafić, koji će ukopati sina, Salima. U trenutku smrti Salim je imao tek 16 godina. On je najmlađi od 50 identificiranih žrtava koji se ukopavaju na današnji dan u Potočarima. Starijeg sina Enisa, Idriz je ukopao 2005. godine.

“Ubistva u Srebrenici su jedina epizoda bh. rata koja je legalno definirana kao genocid”, piše Washington Post, uz podsjetnik kako su Radovan Karadžić i Ratko Mladić osuđeni pred UN-ovim tribunalom u Hagu za zločin genocida u ovom istočnom bh. gradu.

“Najdublje izvinjenje” Nizozemske

Tokom obraćanja visokih svjetskih i domaćih zvaničnika na komemoraciji u Memorijalnom centru Potočari, ističe se ono ministrice odbrane Kajse Ollongren koja je ponudila “najdublje izvinjenje” porodicama žrtava.

Nizozemski mediji podsjećaju kako je Srebrenica “najveći ratni zločin u Europi od Drugog svjetskog rata”, te kako su snage bh. Srba počinili zločin nad preko osam hiljada muslimanskih dječaka i muškaraca u zaštićenoj zoni UN-a, gdje su bili stacionirani vojnici nizozemskog UN bataljona.

Ollongren je naglasila kako ne može zamisliti “duboki strah i nesigurnost ljudi koji su očajnički tražili zaštitu” u Srebrenici. Poručila je da strašno sjećanje na ovaj genocid ne smije nestati u historiji. “Jer vaša duboka tuga i vaš gubitak zauvijek su prisutni. Oni su ovdje i sada”, kazala je tokom komemoracije.

Sramota i neuspjeh Europe

Glavu su pognuli i visoki zvaničnici Europske unije. U zajedničkoj izjavi povodom 27. godišnjice srebreničkog genocida, europski komesar za proširenje Oliver Varhelyi i visoki predstavnik za vanjske poslove Josep Borrell kazali su kako ovaj zločin predstavlja “neuspjeh i sramotu” Europe.

“Europa nije zaboravila ono što se dogodilo u Srebrenici i našu odgovornost što nismo uspjeli spriječiti i zaustaviti genocid. U Srebrenici je Europa zakazala i mi smo se suočili sa svojom sramotom”, navodi se u saopštenju, prenosi Euractiv.

Poručili su i kako u Europi nema mjesta negiranju genocida, revizionizmu, niti veličanju ratnih zločinaca. Kako bi nastavila svoj europski put, mir, pomirenje i obostrano razumijevanje moraju biti među najvišim prioritetima Bosne i Hercegovine, dodaju Varhelyi i Borrell.

Majke Srebrenice kao centralna figura ovogodišnje komemoracije

Ove godine majke Srebrenice su zasluženo dobile značajnu pažnju tokom komemoracije. Dan pred kolektivni ukop otvorena je međunarodna konferencija ‘Heroine Srebrenice’, ukazujući na bitnu ulogu žena Srebrenice u borbi za pravdu nakon što su prognane iz svojih domova i nakon što su svjedočile odvođenju njihovih najmilijih koji su potom ubijeni.

Kako piše Euronews, majke Srebrenice su se godinama snažno zalagale da s otkriju masovne grobnice, identificiraju posmrtni ostaci i da se odgovorni kazne.

“Mi, majke Srebrenice, podnijele smo najveći teret tokom rata, poslije rata i 27 godina se borimo za istinu, čekamo pravdu”, rekla je predsjednica Udruženja ‘ Majke Srebrenice’ Munira Subašić.

Simbolično, kao dio konferencije, učesnice su vezale marame koje su stizale od žena iz svih dijelova svijeta, poručivši da se “žene moraju vezati”, kazala je Subašić.

Strani mediji podsjećaju i na to kako je zbog pandemije i ograničenja na prethodne dvije komemoracije prisustvovao tek mali broj preživjelih i porodica. Obraćanja stranim i domaćim zvaničnicima omogućena su putem video poruka.

Ove godine se očekuje prisustvo hiljade učesnika, kao i veliki broj međunarodnih zvaničnika.

Do sada je u Memorijalnom centru Potočari ukopano preko 6,600 pronađenih i identificiranih žrtava srebreničkog genocida.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!