Strani mediji o raspisivanju izbora u BiH: “U jeku najgore krize od rata”

Vijesti 04. maj 202217:36 > 17:40 0 komentara
N1

Osim lokalnih, i svjetski mediji danas su prenijeli vijest o raspisivanju Općih izbora u Bosni i Hercegovini, napominjući kako se najava desila usred etničkih tenzija u zemlji ali i neslaganja oko reforme izbornog zakonodavstva.

Agencija Associated Press, čiji je izvještaj prenio veliki broj stranih medija, napominje kako je Centralna izborna komisija zakazala izbore “uprkos zahtjevima bh. Hrvata da se prethodno dogovore nova izborna pravila”.

Ovaj medij pojašnjava kako Hrvati traže izmjene izbornog zakonodavstva jer tvrde da su diskriminirani u entitetu Federacija BiH u odnosu na Bošnjake, koji demantiraju takve tvrdnje.

Osim toga, financijska sredstva za oktobarske izbore tek trebaju biti osigurana, prenosi AP.

Također, upozorava se kako tenzije među bh. etničkim grupama traju još od rata 1990-ih, te kako postoje strahovi da bi konflikt u Ukrajini mogao izazvati sukob “u nestabilnoj balkanskoj zemlji u kojoj bh. Srbi održavaju bliske veze s Rusijom”.

I Reuters javlja da se najava izbora dešava iako ne postoji dogovor o izbornoj reformi u zemlji, a državne vlasti još nisu osigurale financijska sredstva za održavanje izbora.

“Ako se izbori održe, to će biti drugi put da se glasanje provodi prema izbornim pravilima koja ne uključuju izmjene koje traže hrvatski nacionalisti, koji žele povećati svoju zastupljenost u nacionalnim institucijama”, piše ovaj medij.

Napominje se i kako, prema važećem zakonu, financiranje za izbore mora biti osigurano u roku od dvije sedmice od najave izbora.

Reuters, čiji su izvještaj prenijeli i drugi svjetski mediji, ističe kako Bosna i Hercegovina trenutno prolazi kroz najgoru političku krizu od kraja rata, “s bh. Srbima koji osporavaju državne institucije u sklopu svojih dugogodišnjih nastojanja za odcjepljenjem, a Hrvati upozoravaju na političke posljedice ako se glasanje održi prema važećem izbornom zakonu”.

Podsjećamo, Centralna izborna komisija BiH danas je donijela odluku o raspisivanju i održavanju Općih izbora u BiH.

Izbori će se prema odluci održati u nedjelju, 02. oktobra.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!