“Stranke predlagale i članove odbora koji nisu skužili da postoje PFBiH i PSBIH”

Vijesti 07. okt 202221:22 0 komentara
F.Z/N1

Opći izbori okončani su prije pet dana, međutim potpunih rezultata još nema. U CIK-u krive biračke odbore. Zbog brojnih nepravilnosti u oko 1000 biračkih mjesta naređeno je ponovno otvaranje vreća sa glasačkim materijalom.

Kao nikada do sada educirali su se svi angažirani na provedbi izbora, kažu iz CIK-a. No, čak 11 općinskih izbornih komisija nije radilo po zakonu. Oni, očito, nisu birani – jer znaju, nego jer su podobni. Pogrešno su brojali glasove, pečatili vreće, pogrešno pakovali izborni materijal i popunjavali obrasce u kojima kandidat ima više glasova od njegove političke stranke. Bilo je tu, kažu iz CIK-a, i drugih matematičkih nelogičnosti.

CIK: Sve dok biračke odbore biraju političari, imat ćemo ovakve propuste

“Ne mislim da je neobučenost biračkih odbora razlog ovom kašenjenju, već činjenica da su imenovani od političkih subjekata i najbitnije im je bilo da izvještavaju političku stranku koja ih je predložila a ne općinsku odnosno gradsku izbornu komisiju. Dok god politički subjekti budu imali monopol nad sastavom biračkih odbora imati ćemo ovakvu situaciju”, naglasio je predsjednik CIK-a Suad Arnautović.

Kako formiranje biračkih odbora izgleda u praksi pojasnio je i član CIK-a Vlado Rogić.

“Dobijemo od političke stranke prijedlog za člana biračkog odbora koji nikad nije skužio razliku da postoji Parlament FBiH i Parlament BiH, odnosno Zastupnički dom BiH, Parlamentarne skupštine BiH. A onda da ne kažemo kantonalne skupštine, pa onda u Republici Srspkoj, sve ove razine i onda ih mi moramo podučiti osnovnom pravnom, politološkom i izbornom znanju. Mi za to nemamo vremena”, pojasnio je Rogić.

Ponegdje, ukupan broj važećih glasačkih listića nije bio jednak ukupnom broju važećih glasova koje su osvojili politički subjekti. Zbog toga, i drugih brojnih nelogičnosti, CIK je u više od 60 općina i gradova u oko 1000 biračkih mjesta naredio ponovno otvaranje vreća sa glasačkim materijalom. No, njih 11 oglušilo se o tu naredbu. Tu, kažu iz CIK-a, rezultati očito nisu čisti.

“Oni će, ja se bojim, u velikom broju slučajeva biti predmet rada tužilaštva, vidjeli smo videe sa uništavanjem izbornih isprava, govori se o izbornim prevarama – to su krivična dijela”, podcrtala je članica CIK-a Irena Hadžiabdić.

Ovog puta primjenjene su tehničke izmjene izbornog zakona koje su trebale eliminisati mogućnost grešaka, nepravilnosti i krađa. Nikada više nije bilo ni kontrola i posmatrača. Ipak, pojedini kažu, ovi izbori bili su najveća krađa u historiji. U CIK-a odbacuju odgovornosti.

Više detalja u prilogu Sande Arnautović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!