Studenti na ulicama Tuzle, traže prenos četiri predmeta

Vijesti 27. sep 202319:51 1 komentar

"Akademska saradnja, izazovi i perspektive u budućnosti na Balkanu“, tema su konferencije koja je na Univerzitetu u Tuzli na kojoj se razmjenjuju savjeti kako da univerziteti povećaju broj studenata. Sa druge strane, oko 50 studenata iz Tuzle danas su na ulici tražili određena prava.

Studenti traže prava pred zgradom resornog ministarstva, ali ne bi o tome pričali za medije. Rijetki kažu da žele prenos četiri predmeta jer, onima koji obnavljaju godinu, zabranjeno je izlaziti na ispit sa redovnom generacijom te time gube pojedine ispitne rokove.

“Nije to samo zbog prolaznosti već su se dogodile tolike promjene ove godine poslije tog Covida. Nismo imali uživo nastave, imali smo sve online, nismo toliko bili upućeni ni u šta. I sada odjednom zabrana obnove izlaska na ispite sa redovnom generacijom, promjena silabusa”, rekla je Jovana Bojkić, studentica medicinskog fakulteta.

Studenti tvrde da su se obraćali nadležnim, ali nisu dobili odgovor.

“Zakon propisuje uslove pod kojima se može omogućiti prenos od, inače, zakonom dva dozvoljen ispita. U ovom slučaju, u ovoj akademskoj godini, nije bilo prekida koji bi nam omogućio da studentima udovoljimo njihovom zahtjevu“, rekla je Nermina Hadžigrahić, rektorica Univerziteta u Tuzli.

Ministar obrazovanja i nauke TK Ahmed Omerović je istaknuo da nisu dobili nikakav zvaničan dokument, akt od Univerziteta, a ni Studentskog parlamenta u vezi s tim.

Tuzlanski univerzitet bilježi sve manje studenata, ove godine upisano je 1.400. Na konferenciji Balkanske asocijacije univerziteta, nude se neka rješenja pa i ona kako privući strane studente.

“Da povećamo mobilnost ne samo naših nastavnika i saradnika, već i studenata, da gradimo neke zajedničke studijske programe i privučemo studente sa drugih područja na naš univerzitet. U tom smislu već smo krenuli na izradu studijskih programa na engleskom jeziku“, navela je  Nermina Hadžigrahić, rektorica Univerziteta u Tuzli.

“Internacionalno, univerziteti na Balkanu i Evropi moraju se takmičiti sa drugim univerzitetima kao što su azijski i kineski univerziteti, a koji uzimaju oprimaju puno novca i sve više napreduju”, rekao je Sorin Costreie, predsjednik UNICA institucionalne mreže univerziteta iz glavnih gradova Europe.

Napredak želi i gradska i kantonalna vlast, posebno jer će se graditi kampus što otvara nove mogućnosti, a uz savjete Asocijacije.

“Velika stvar. Mislim da se upravo na tim temeljima treba i razmišljati i gledati u budućnost kada je u pitanju razvoj ne samo TK već cijele regije. Upravo na temeljima nauke i znanja i ničega drugoga”, rekao je Irfan Halilagić, premijer TK.

Zijad Lugavić, gradonačelnik Tuzle navodi da se ovdje govori o razmjeni profesora, studenata, programa, unapređenju programa za master i doktorske studije.

“Dakle, bitno je da dobijemo kadrove koji su kompetentni na tržištu”, dodaje.

Tuzlanski univerzitet je član asocijacije već šest godina, realizirani su brojni projekti, a oko 30 studenata godišnje ide na razmjenu u druge zemlje usvajati nova znanja dok drugi se nadaju da će dobiti šansu za više ispitnih rokova.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare