Sučeljavanje u studiju N1: Sanjin Sinanović protiv Centralne banke BiH

Vijesti 26. apr 202120:19 > 27. apr 2021 15:17 10 komentara

Ovih dana u medijima je ponovno aktualizirana priča Sanjina Sinanovića, predsjednika Sindikata službenika Centralne banke Bosne i Hercegovine i uprave. Sanjin Sinanović je prije tri godine prijavio korupciju u ovoj banci i tvrdi da je zbog toga suspendovan, a onda mu je uručen otkaz ugovora u radu. Iz banke takve navode nazivaju izvrtanjem činjenica.

Danas smo u studiju N1 čuli obje strane. Naši gosti su bili Sanjin Sinanović i advokatica Lana Sarajlić, predstavnica Centralne banke BiH.

Na početku gostovanja Sinanović je rekao da bi u emisiji trebao biti i trenutni guverner Centralne banke, jer kako je kazao, može ponuditi najbolje odgovore, a kazao je i da je interesantno da pored 24 pravnika u Centralnoj banci,  danas u studiju N1 prisutna advokatica. Sarajlić mu je odgovorila te rekla da je ona pravna zastupnica Centralne banke.

Nekoliko sudskih postupaka

“Imamo nekoliko sudskih postupaka pred nadležnim sudom po tužbama Sinanovića i u tim postupcima zastupam Centralnu banku i mogu dati jasniju sliku, budući da imam informacije iz prve ruke”, kazala je Sarajlić.

Sinanović je nakon toga upitao Sarajlić zna li kolika je plata trenutnog guvernera Centralne banke, i da je to bitno, kako je istakao, da javnost dobije širu sliku.

Na pitanje zbog čega guverner Centralne banke angažuje eksternog advokata, Sarajlić je odgovorila da je to bila odluka klijenta i da se od početka radilo o kompleksnom predmetu, da su u javnosti plasirane djelimične informacije, da ima dosta podnesaka i da je to sve rezultiralo sa nekoliko sudskih postupaka i za takvo nešto je obično da se angažuje advokat, odnosno da se rijetko radi o pravnicima u Centralnoj banci.

Sinanović je na to rekao da prema njegovom mišljenju, advokatica time želi da kaže da 24 pravnika nisu dostojni da se pojave ovdje, što je advokatica Sarajlić odbacila.

“Nije protuzakonito ali mene interesuje kojim parama se plaća eksterni advokat. Interesuje me koliko je novca zaradila plaćena advokatica Sarajlić za njene pravne radnje u korist banke. Interesantno je spomenuti da je Centralna banka angažovala šest advokata protiv Sanjina Sinanovića.

“Ne znam o kojih šest advokata se radi, a pitanje o zaradi – ne razumijem zašto je to bitno. U samim disciplinskim postupcima Sinanović je imao svog advokata i ne razumijem spominjanje ovoga kad je imao adekvatno zastupanje”, istakla je advokatica.

Sinanović je rekao da misli da ukoliko se radi o javnom budžetu, onda “svaki fening treba da bude javan i transparentan”. Jer, kako je kazao, taj novac pripada svima.

“Ovaj disciplinski postupak je prvi slučaj u državi BiH da je poslodavac angažovao advokate na svojoj strani, ovo nije zabilježeno nikada na strani poslodavca”, naveo je za N1.

Optužbe Sinanovića na račun guvernera

Sinanović je rekao i da je ostao predsjednik Sindikata. “Mi smo znali postupanje trenutnog guvernera tako da smo na vrijeme pokrenuli izmjene Statuta, tako da ću i dalje ostati predsjednik”, kazao je.

Kazao je i da je protiv njega pokrenuto šest postupaka sa deset tačaka. On je gotovo 15 godina bio službenik Centralne banke i da nikada do decembra 2018. gofine, kada je guverner svojim rješenjem, pokrenuo disciplinski postupak protiv njega.

On je podnio nekoliko krivičnih prijava prema nadležnom tužilaštvu i SIPA-i, a neke od njih su namještanje konkursa, falsifikovanje službene dokumentacije, javne nabavke, za koje je Sinanović za N1 rekao da su višemilionske nabavke.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare