Sud BiH neće hapsiti niti izručiti Hrvatskoj Fikreta Abdića

Vijesti 01. okt 202120:03 0 komentara
Fikret Abdić
Fikret Abdić (N1)

Sud Bosne i Hercegovine saopštio je da nije naložio privođenje Fikreta Abdića na osnovu Interpolove potjernice koju je raspisala Hrvatska jer je krivično djelo za koje se potražuje iz 2001. godine.

Iz Suda BiH su naveli da su primili akt Interpola da je Hrvatska raspisala potjernicu za Fikretom Abdićem, zbog sumnje u počinjenje krivičnog djela u toj zemlji 2001. godine, ističući da se međudržavni ugovor o izručenju iz 2012. godine ne primjenjuje na krivična djela iz 2001. godine.

“Interpol je svojim aktom sugerisao Sudu da je potraživano lice državljanin BiH i, što je pravno relevantno, da je krivično djelo za koje se potražuje iz 2001. godine”, navodi se u saopštenju Suda.

Napomenuto je da i sam Interpol navodi da se međudržavni ugovor o izručenju ne primjenjuje na krivična djela iz 2001. godine.

Shodno tome, ističu iz Suda BiH, a na osnovu načela ekonomičnosti, nadležni, dežurni sudija nije naložio privođenje potraživane osobe.

“Načelo ekonomičnosti i efikasnosti nalaže opravdan utrošak resursa i vremena, pa u ovom slučaju nije bilo potrebe ni razloga za sudskim postupkom, kao ni za proizvođenjem troškova po osnovu tužbi zbog neopravdanog lišavanja slobode”, navode iz Suda.

U saopštenju se dodaje da je izjednačavanje ovog slučaja s drugim eskradicionim predmetima u nekim medijskim natpisima netačno i potpuno pravno neutemeljeno.

“Činjenično i pravno različiti predmeti logično dovode do različitog postupanja Suda, koje je u svakom slučaju podložno kontroli i nadzoru od viših žalbenih instanci. Uz navedeno, predsjednik Suda BiH, niti ima nadležnost za postupanje u ekstradicionim predmetima, niti je donosilac odluke, niti je bio, niti u skladu sa zakonskim ovlastima trebalo da bude upoznat s predmetom”, zaključuje se u saopštenju.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!