Sud odbio privremenu mjeru, Nožica poručuje: Za Izetbegović ništa nije odbačeno

Vijesti 24. mar 202314:15 0 komentara
N1

Općinski sud u Sarajevu donio je odluku o odbijanju donošenja privremene mjere po tužbi Sebije Izetbegović, generalne direktorice Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, a protiv Rješenja Senata Univerziteta u Sarajevu kojim joj se poništava zvanje magistra. Kantonalni sud se proglasio nenadležnim po ovom pitanju.

Generalnoj direktorici KCUS-a je, podsjetimo, 13. marta ove godine, poništeno zvanje magistra, tačnije, poništen je upis u Matičnu knjigu magistranata.

Pročitajte još: Inspekcija na UNSA: Traže dokumente po prijavi poništenja doktorata Izetbegović

Poduzete korake pojasnila nam je njena pravna zastupnica Senka Nožica, a nakon što je Općinski sud u Sarajevu odbio donijeti privremenu mjeru po ovom pitanju.

“Protiv odluke i rješenja Senata pokrenuli smo tužbu Općinskom sudu u Sarajevu, u parničnom predmetu. Uradili smo to jer je Zakon o visokom obrazovanju odredio redovni, odnosno parnični sud kao nadležan o odlukama rektora i Univerziteta. Istovremeno, kada je stiglo prvo, pa drugo rješenje, rektor u drugom rješenju daje pravnu pouku da se može u roku od 30 dana pokrenuti upravni spor, a to je pred Kantonalnim sudom u Sarajevu. Slijedeći uputu, da ne bih nešto propustila, ja sam podnijela tužbu i pred Kantonalnim sudom”, prepričava Nožica.

Taj sud je, dodaje ona, sasvim ispravno donio Rješenje kojim odbacuje tužbu zato što nije nadležan – ujedno poručujući da je to nadležnost Općinskog suda u Sarajevu.

“A Općinskom sudu smo mi već podnijeli tužbu i dali prijedlog za privremenu mjeru i mjeru obezbjeđenja. Općinski sud, kao nadležan u cijeloj situaciji je odbio donošenje privremene mjere, kao jedne od mjera, ali je rečeno – zakazat ćemo za mjeru obezbjeđenja vrlo brzo, te su dužni to vrlo brzo uraditi. Prema tome, ništa za Sebiju Izetbegović niti je odbačeno, niti odbijeno, kao što neki portali kažu. Odbijena je privremena mjera koja se inače rijetko i donosi, ali će Sud to riješiti po mjeri obezbjeđenja, što je mnogo značajnije. Ta mjera traje dok traje postupak, a privremena mjera samo dok se ne donese mjera obezbjeđenja. Slijedeći nezakonitu pouku rektora da možemo pokrenuti upravni spor, mi smo ga ipak pokrenuli i Sud je ispravno donio Rješenje”, ponovila je Nožica.

Dodala je da dileme po ovom pitanju ne trebaju čuditi jer je Zakon o visokom obrazovanju “dosta konfuzan” te je istakla  kako dokazi koje su podnijeli “sasvim sigurno moraju ishoditi pozitivnom rješenju”.

Podsjetimo, 6. marta je Senat UNSA poništio akademsko zvanje Sebiji Izetbegović na vanrednoj sjednici na kojoj se razmatrala analiza komisije na osnovu prikupljene dokumentacije provjere vjerodostojnosti isprava vezanih za postdiplomski studij na Univerzitetu u Sarajevu i Medicinskom fakultetu.

Prilikom poništenja akademskog zvanja Sebiji Izetbegović u obrazloženju Senata UNSA-e navedeno je da nije sporno samo to što njena diploma magistra nije dostavljena fakultetu već, kako je rektor UNSA Rifat Škrijelj tada pojasnio, da su ih sa Sveučilišta u Zagrebu obavijestili da ne mogu potvrditi vjerodostojnost indeksa ni samim time izdati uvjerenje o položenim ispitima zbog toga što ne postoji dokumentacija u dosjeu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!