Sud za ljudska prava: Švicarska prekršila Europsku konvenciju protjeravši bh. državljanina

Vijesti 17. sep 202413:27 1 komentar
FREDERICK FLORIN/AFP

Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu odlučio je danas da je u slučaju protjerivanja državljanina Bosne i Hercegovine iz Švicarske prekršena Europska konvencija, te da je Švicarska podnositelju zahtjeva trebala isplatiti 10.000 eura na ime nematerijalne štete i 15.000 eura na ime troškova i izdataka.

U današnjoj presudi Vijeća u slučaju P.J. i R.J. protiv Švicarske, Europski sud za ljudska prava presudio je, s 5 glasova za i 2 protiv, da je prekršen dio Europske konvencije, koji se odnosi na pravo na poštivanje privatnog i porodičnog života.

Slučaj se odnosio na protjerivanje državljanina Bosne i Hercegovine iz Švicarske nakon što je osuđen za trgovinu drogom.

Sud je posebno utvrdio da nacionalni sudovi nisu uspjeli provesti pažljivo vaganje pojedinačnih i javnih interesa u predmetu. Oni su procjenu usredotočili na prirodu i težinu krivičnog djela, bez vaganja drugih aspekata slučaja kao što je činjenica da podnositelj zahtjeva nije imao krivični dosje i da mu je izrečena samo uvjetna kazna, da je nakon osude osigurao stabilno zaposlenje i da se dobro ponašao, potom i nepovoljan učinak protjerivanja na njegovu porodicu“, saopšteno je iz suda u Strasbourgu.

Podnositelji zahtjeva su bračni par P.J. koji, rođen 1983. godine, državljanin BiH, i R.J., rođena 1986., državljanka Srbije.

Gospodin P.J. trenutno živi u Bijeljini (Bosna i Hercegovina), dok gđa R.J. živi u Langnau am Albis (Švicarska) sa svoje dvije kćeri, rođene 2014. i 2016. Gospodin R.J. cijeli život živi u Švicarskoj. Ona i njezine kćeri dobili su švicarsko državljanstvo 2021. Podnositelji zahtjeva vjenčao se 2013. i gospodin P.J. se preselio u Švicarsku. Uhapšen je 2018. godine dok je prevozio kokain za treću osobu. Okružni sud u Zürichu ga je kasnije proglasio krivim za trgovinu drogom. Sud mu je odredio uvjetnu zatvorsku kaznu, s obzirom na to da je imao čist kazneni dosje, bio je kooperativan u postupku i malo je vjerojatno da će ponoviti prekršaj.

Sud je također naložio njegovo prisilno protjerivanje iz Švicarske na pet godina prema mjerodavnom domaćem zakonu (članak 66.a švicarskog Kaznenog zakona).

Sve kasnije žalbe osuđenika bile su neuspješne. Sudovi su utvrdili da iako vjerovatno nije bio upleten u krijumčarenje droge velikih razmjera, njegov je prekršaj bio ozbiljan jer je prevozio veću količinu, 194 grama kokaina, čime je ugrozio tuđu i opću sigurnost.

Sudovi su također smatrali da njegovo preseljenje u Bosnu i Hercegovinu ne bi značilo nikakve posebne osobne poteškoće s obzirom da nije dobro integriran u švicarsko društvo: u Švicarsku je stigao s 30 godina, slabo je govorio njemački i do osude je imao samo privremene poslove. Njegov glavni interes za ostanak u Švicarskoj je njegova porodica, ali su mu djeca bila mlada i mogla su se prilagoditi novom okruženje, dok se njegova supruga, koja je bila kvalificirana medicinska sestra, lako mogla profesionalno integrirati u Bosni i Hercegovini.

P.J. je protjeran iz Švicarske u julu 2021. godine.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare