Sudije pojasnile: Radoslav Brđanin oslobođen uz određene uslove

Vijesti 03. sep 202222:32 0 komentara
HAG

Predsjednik Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične tribunale Grasijela Gati Santana odobrila je, uz određene uslove, oslobađanje osuđenog ratnog zločinca Radoslava Brđanina iz pritvorske jedinice u Hagu, saopšteno je danas iz Mehanizma.

U saopštenju se ističe da je prilikom donošenja odluke u obzir uzeto ozbiljno pogoršanje zdravstvenog stanja Brđanina i zahtjev za njegovo hitno oslobađanje na humanitarnoj osnovi.

“U konsultacijama sa sudijama Karmelom Agijusom i Alfonsom Orijem postignuta je saglasnost da se Brđanin oslobodi uz određene uslove”, napominje se u saopštenju.

Osuđeni ratni zločinac Radoslav Brđanin stigao u Banjaluku

Navodi se da po dolasku u BiH treba osigurati da medicinska služba organizuje sedmične telefonske konsultacije sa Brđaninom ili njegovom porodicom te da podatke preda pravosudnim organima.

U saopštenju se dodaje da se od vlasti BiH, između ostalog, traži da hitno u registrar Mehanizma predaju garancije da preuzimaju odgovornost za određivanje zvaničnika pod čijom nadležnosti će biti Brđanin i da dostavi podatke o toj osobi.

Bivši šef Kriznog štaba Srpske Autonomne Oblasti (SAO) Krajina Radoslav Brđanin stigao je večeras u Banjaluku nakon 23 godine provedene u zatvoru od ukupno 30 na koji ga je osudio Haški tribunal.

Brđanin je doputovao na banjalučki aerodrom Mahovljani uz potrebnu medicinsku pomoć.

U nekoliko navrata predsjednik suda Karmel Ađijus odbio je zahtjeve Brđanina za puštanje na prijevremenu slobodu, iako je formalno ispunio uslove.

Nakon presude Haškog tribunala Brđanin je kaznu služio u Danskoj, odakle je prebačen u pritvor Haškog mehanizma za međunarodne krivične sudove 14. septembra prošle godine.

Razlog za njegovo prebacivanje je bio taj što je Danska obavijestila sud u Hagu da je prema svim njihovim zakonima Brđanin ispunio uslove da ga puste na slobodu i da više nemaju pravo da ga drže u zatvoru. Tada su poručili da on više u Danskoj ne može da izdržava kaznu jer bi time prekršili njegova ljudska prava.

On je u Sheveningenu trebalo da ostane sve dok uprava Mehanizma za krivične sudove u Hagu ne napravi sporazum sa nekom drugom zemljom u koju će biti prebačen na izdržavanje ostatka kazne ili da ga puste na slobodu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!