Suđenje za zločine nad Srbima u Konjicu: “Koji su uspjeli da uskoče, uskočili su, koji nisu, dobijali su… nogom, kundacima“

Vijesti 05. jul 202420:35 0 komentara
Stari most u Konjicu (Foto: Boris Trogrančić)

Na suđenju za zločine na području Konjica, svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine ispričao je kako je u maju 1992. odvezao zarobljene muškarce iz Bradine u Čelebiće.

“Bradina je pala”

Ibrahim Korić kazao je da je bio u odredu “Zupčanik“ pri Štabu Teritorijalne odbrane u Konjicu i da su dobili naredbu da iz Podorašca idu u Lapov, kako bi učestvovali u akciji na Bradinu.

“Uloga je bila da se spriječi Srbe da se izvuku iz Bradine. Čula se pucnjava… Sljedećeg dana Bradina je pala“, rekao je svjedok, dodajući da se povukao sa svojom jedinicom, a da je jedan dio otišao u “češljanje“ terena.

Korić je ispričao da je s jednim kolegom iz znatiželje otišao u Bradinu i da su putem vidjeli jedno tijelo kod tunela, a u centru sela dosta vojske i policije. Naveo je da je oko škole bilo žena i djece, a kod jedne mesnice 50 do 60 zarobljenih muškaraca srpske nacionalnosti, piše Detektor.

Svjedok je rekao da je s kolegom produžio prema Mrkajićima i da su vidjeli kako gori jedna kuća, a nešto dalje tri tijela. Kazao je da je tu bio i kamion u koji je ušao i krenuo ponovo prema Bradini, gdje je vidio Jasmina Gusku, koji je bio načelnik policije u Konjicu, kao i optuženog Šefku Nikšića.

Prevoženje zarobljenih Srba

Izjavio je da mu je Guska rekao da pokupi zarobljene Srbe i da ih vozi za Čelebiće. On je rekao da su stavili gajbe kako bi se zarobljenici popeli u kamion.

“Koji su uspjeli da uskoče, uskočili su, koji nisu, dobijali su… nogom, kundacima“, naveo je Korić, dodajući da je 50 do 60 zarobljenika odvezao u Čelebiće i da ih je preuzeo Hazim Delić.

Haški tribunal je za zločine u Čelebićima osudio Delića na 18 godina zatvora.

19 optuženih za zločine nad srpskim civilima

Za zločine počinjene u Konjicu optuženi su Esad Ramić, Omer Borić, Šefik Nikšić, Adnan Alikadić, Mitko Pirkić, Redžo Balić, Hamed Lukomirak, Safaudin Ćosić, Muhamed Cakić, Ismet Hebibović, Enes Jahić i Željko Šimunović. Na teret im je stavljeno da su u periodu od maja 1992. do maja 1993., u okviru širokog i sistematičnog napada na srpsko civilno stanovništvo na području Konjica, počinili progon – ubistvima, silovanjem, zatvaranjem, mučenjima i drugim nečovječnim djelima.

Na pitanje Odbrane, Korić je rekao da ne zna da je Nikšić bio zamjenik komandira saobraćajne policije. Braniteljica Senka Nožica prokomentarisala je da svjedok nije potvrdio navode iz tačke optužnice, kao što je naveo tužilac.

Ona je svjedoka pitala da li je udarao zarobljenike prilikom ulaska u kamion, ali je predsjedavajuća Vijeća Enida Hadžiomerović zabranila to pitanje. Nožica je kazala da je svjedok u istrazi rekao da je udario jednog čovjeka. Tužilac Ljubo Badnjar je rekao da to nije tačno, ali mu predsjedavajuća nije dozvolila da pročita šta je svjedok rekao u istrazi.

Korić je rekao da je optuženog Jahića upoznao u kafani u Podorašcu mjesec ili dva nakon akcije u Bradini. Na pitanja Jahića, svjedok je potvrdio da je u tu kafanu dolazio svjedok “A” i da ga je vidio u društvu žena srpske nacionalnosti.

Tužilac je potvrdio da su ispitani svi svjedoci koji se odnose na Jahića, kao što mu je Vijeće bilo naložilo, a nakon prijedloga Odbrane za razdvajanje postupka, pošto je on optužen za samo jednu tačku.

Hadžiomerović je kazala da će naknadno biti donesena odluka o prijedlogu za razdvajanje, kao i zakazan nastavak suđenja.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!