Suljagić: Presuda znači da postoji direktna veza Vlade Srbije za zločine u BiH

Vijesti 30. jun 202116:32 > 16:34 1 komentar
N1

Direktor Memorijalnog centra Potočari Emir Suljagić komentarisao je za N1 današnju presudu Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću te naglasio kako presuda znači da postoji direktna veza Vlade Srbije za zločine u Bosni i Hercegovini.

Kako je rekao za N1, nakon današnje presude Stanišiću i Simatoviću koji su osuđeni na po 12 godina zatvora, od sad se “ne može pisati o paravojnim srbijanskim formacijama u BiH nego o policijskim formacijama Republike Srbije”.

Resor Državne bezbjednosti je funkcionisao unutar Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije, što znači da postoji direktna veza Vlade Srbije za zločine u Bosni i Hercegovini kao što postoji i direktna odgovornost institucije predsjednika Srbije za zločine resora Državne bezbednosti u BiH, naročito tokom 1992. godine“, komentarisao je Suljagić.

“Neke od najstrašnijih zločina su odgovorne jedinice koje je formirao, obučio, opremio i u BiH uputoio i podržavao resor Državne bebzednosti. Najočiglednija odgovornost Srbije za zločine koje su u njeno ime počinili njeni organi u BiH”, poručio je direktor Memorijalnog centra Potočari.

Naglasio je Suljagić za N1 i da Stanišić ni Simatović nisu optuženi kao privatni građani, nego u zvaničnom svojstvu direktora resora Državne bezbjednosti Srbije.

Jovica Stanišić i Franko Simatović osuđeni su na po 12 godina. Osuđeni su da su pomagali i podstrekavali zločine kojisu imali za cilj prisilno i trajno uklanjanje većine nesrba s velikih područja u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini putem činjenja krivičnih dijela progona, ubistva, deportacije i nehumanih djela. Proglašeni su odgovornim po svih pet tačaka optužnice, ali ne za planiranje zločina.

Ostaju u pritvoru dok im se ne odredi zemlja u kojoj će služiti kaznu. U kaznu im je uračunato vrijeme provedeno u pritvoru.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare