Sulude cijene goriva se, izgleda, vraćaju i nose nova iznenađenja?

Vijesti 08. aug 202319:56 0 komentara
N1

Brojni naftaši su uvijek bili zanimljivi raznim pravosudnim organima. Činjenica je da smo se prije 3,4 mjeseca obradovali cijenama goriva koje su gotovo jedine pale nakon onih suludih iz prošle godine. Sulude se izgleda vraćaju.

Već drugo poskupljenje nafte i naftnih derivata, samo od jula. Prosječna maloprodajna cijena benzina u FBiH, u zavisnosti od benzinske stanice, iznosi oko 2.67 KM/L, dok je za dizel nešto manja, 2.65 KM/L.

To znači da su prosječne maloprodajne cijene benzina od početka ovog mjeseca veće za 3,49%, u odnosu na prethodni, dok su maloprodajne cijene dizela u odnosu na isti uporedni period veće za 6%. No, čime nadležni sada pravdaju nova poskupljenja, ako znamo da cijene barela na svjetskom tržištu nisu rasle?

“Onda se traže drugi, još manje uvjerljivi argumenti, poput rafinerijskih cijena, poput, eventualno, privremenih poremećaja. Npr., rafinerije iz koje nabavljaju gorivo, ili u remontu, ili nekim drugim poteškoćama, ali svi ti argumenti su vrlo upitni”, istakao je ekonomista Igor Gavran.

Građani više i ne pitaju za razloge. Čini se da su, prosto, srasli, s frapantnim promjenama cijena na trgovačkim policama.

“Povrće je… jezivo. Za 30 do 50KM u kesi donesete s pijace. To je nenormalno. Skuplje nego vani”, primjetili su neki od njih.

Pitali smo i da li se plaše zime.

“Ne razmišljam, vjerujte, poludila bih do sada. Mislim da niko o tome ne razmišlja, samo od danas do sutra”, odgovara Sarajka.

Ako ne sutra, vrlo brzo čekaju nas nova iznenađenja. Ne pozitivna.

A kako svako poskupljenje za sobom povlači i talas novih poskupljenja, već naredne sedmice u BiH očekuje se da bi pojedini proizvodi mogli biti skuplji od dva do osam procenata.

“Možemo očekivati da neko ovo povećanje goriva pokuša iskoristiti za povećanje cijena drugih proizvoda i usluga. Za to ne bi bilo nikakvog osnova, zato što su troškovi odavno pali daleko više nego što su pale određene cijene”, dodao je ekonomista Gavran.

Više u priči Tatjane Drljić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!